Ion M. Ionita, editorialistul Adevarului, comenteaza o problema la ordinea zilei: "Dan Diaconescu, populismul si extrema dreapta".
PDL si USL ar putea disparea precum Elodia in haurile OTV.
Fara sa aiba un partid inregistrat, Dan Diaconescu se vede deja instalat pe locul al treilea in topul increderii populatiei, dupa cum arata ultimul sondaj IMAS. Liderul OTV se bucura de o cota de 16% aprecieri pozitive, fiind depasit doar de Victor Ponta, 23,2%, si de Crin Antonescu, primul in clasament, cu 25,6%. Destul de departe in spate au ramas Emil Boc, 8,6%, si Traian Basescu, 10,8%. Presedintele Basescu este depasit chiar si de Corneliu Vadim Tudor, creditat cu 11,4% aprecieri pozitive.
In plin marasm economic si social, Romania se aliniaza din nefericire unui curent care cuprinde din ce in ce mai mult Europa. In Finlanda, la alegerile de acum cateva saptamani, a facut senzatie Partidul Adevaratilor Finlandezi. In patru ani, formatiunea altadata obscura a crescut de la 4% la 19% in optiunile de vot. Presedintele partidului, controversatul Timo Soini, stie sa dea vina pe Uniunea Europeana pentru toate relele, desi a fost ales europarlamentar. Mult mai aproape de noi, extremistii de la Jobbik au devenit o forta dupa ultimele alegeri din Ungaria. In tara vecina au aparut formatiuni paramilitare care organizeaza marsuri si baga frica in populatie, afirmand ca asa se instaureaza ordinea publica. La fel ca in anii ‘30.
In Franta, Marine Le Pen, succesoarea tatalui ei, Jean-Marie Le Pen, la conducerea Frontului National, ii da dureri de cap lui Nicolas Sarkozy in perspectiva alegerilor de anul viitor.
Antiglobalisti, antieuropeni, nationalisti, xenofobi, liderii acestor miscari au priza la public, vorbesc pe intelesul tuturora si dau impresia ca au solutii simple pentru cele mai complicate probleme. In plus, dispun de extraordinarul talent de a explica oamenilor ca intotdeauna exista un inamic responsabil de necazurile fiecaruia. Strainii, tiganii, Uniunea Europeana sau chiar euro sunt foarte buni de tapi ispasitori. Frontul National a lansat o dezbatere in Franta pentru iesirea din zona euro si intoarcerea la moneda nationala, iar autarhia economica este prezentata ca solutie la criza intr-o lume atat de globalizata, incat bataia aripii unui fluture in China se poate transforma in tornada in America.
Pe fundalul marilor provocari ale crizei si ale concurentei globale tot mai dure, populismul, nationalismul si extrema dreapta s-au amestecat, gasind o formula electorala seducatoare pentru o buna parte a electoratului care se simte tradata de politicienii din partidele traditionale. Si, in buna masura, acesti oameni au multe motive sa considere ca au fost sacrificati deliberat pentru a se acoperi incompetenta si coruptia unor guvernanti iresponsabili.
Devine din ce in ce mai clar ca stanga traditionala si dreapta traditionala, chiar daca raman adversare, s-ar putea vedea in situatia de a lupta impreuna pentru salvarea unor valori esentiale pentru societatea democratica. PDL si USL ar putea sa se gandeasca mai mult la acest lucru, altfel nu este exclus sa dispara ca Elodia in haurile televiziunii lui Dan Diaconescu."