Senatoarea Gabriela Cretu a sustinut o declaratie politica cu titlul: Statul S.A. nu exista in stiinta politica. Puteti citi in continuare textul declaratiei politice.

(Fac aceasta declaratie la indemnul unor prieteni care mi-au atras atentia ca adevarul are obiceiul sa iasa ca uleiul la suprafata doar daca se oboseste careva sa-l formuleze.)

Politica este prin definitie locul compromisului. Butada circula si este adevarata; doar ca exista compromisuri care construiesc si compromisuri care compromit; unele dintre ele pot compromite definitiv. Este nevoie de cunoastere sa sesizezi limita si de caracter pentru a spune: De aici, nu se trece!
In aceasta camera a parlamentului, compromisurile au o limita legala, obligatorie - Constitutia - si una morala, facultativa - valorile fiecarui grup. In ziua in care s-a votat ca nu exista baza juridica pentru ca "poporul" sa fie consultat prin referendum atunci cand se iau decizii importante, s-au incalcat ambele limite.
Articolul 2 din Constitutia Romaniei spune:
(1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
(2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.
Acest articol spune clar cine este decidentul de ultima instanta si ne reaminteste ca exista doua forme de democratie: democratia reprezentantiva, pe care cu onoare ar trebui sa o intruchipam noi, parlamentul, si democratia participativa, in care cetatenii se implica direct in adoptarea deciziilor care-i privesc, inclusiv prin referendum; cele doua forme nu se opun, ci sa se completeaza! De multe ori ar fi fost de dorit ca parlamentul sa fi impartit responsabilitatea unor decizii majore cu cetatenii.
Pana saptamana trecuta, in istoria noastra si in cea europeana se folosea infantilizarea poporului ca justificare pentru a nu-l consulta; se afirma ca poporul este nepregatit, ca nu intelege, ca este manipulat sau manipulabil de interese adverse lui insusi, ca are alte lucruri de facut decat sa-si dea cu parerea despre cum sa fie organizata viata lui. Cel mai adesea, totusi, se sustinea ca este suficienta consultarea parlamentului, ca reprezentantul legitim al poporului, consultare mai avizata si mai ieftina.
Argumentul ca statul poate dispune in mod arbitrar de proprietatea publica pentru ca nu are baza constitutionala sa intrebe poporul, este nou! Daca ii lasa pe unii textul Constitutiei sa inteleaga asta, sa-l clarificam! Este momentul potrivit. Afirmatia ca statul este subiect de drept iar poporul nu, nu este argument deloc; este doar o mare dovada de nestiinta.
Statul nu este o firma; Statul SA nu s-a infiintat inca; el este un concept politic si nu juridic. (Daca ar fi subiect de drept i-ar gasi teroristii adresa si l-ar impusca!)
Avem stat autocratic, stat democratic, stat socialist, capitalist, stat social, monarhii, republici, etc.; unii au apucat sa treaca in cursul vietii lor de la un stat la altul de mai multe ori; toti de fata, cel putin odata, in 1989. Țara nu am schimbat-o!!!
Intr-un stat democratic, conceptul acopera o multime de autoritati publice, de diverse niveluri si diferit structurate care doar administreaza treburile publice, proprietatea publica, inclusiv. Din acest motiv, orice trecere din proprietatea publica in cea privata, chiar si in proprietatea privata a acestor autoritati, trebuie votata in organele reprezetantive corespunzatoare! Spun asta pentru un coleg de la opozitie, jurist recunoscut, care considera ca aceste legi ar incarca nejustificat agenda parlamentului. Fara acest vot, orice shimbare din proprietatea publica in cea privata ar fi ilegitima!!! Proprietatea publica este a poporului, chiar daca intr-o forma la fel de putin luata in considerare ca si suveranitatea care ii este garantata de articolul 2... Legea respinsa saptamana trecuta era o lege proasta; dar sa o respingem cu argumente de aceeasi factura nu e de lauda; minus cu minus nu da plus la imaginea parlamentului... Eu chiar tin la aceasta institutie; pentru ca reprezinta poporul!