Adela Omar, sotia lui Omar Hayssam - fugit din Romania, dupa ce a fost pus in libertate de un judecator din motive medicale - a plecat, sambata seara, spre sotul ei, de data aceasta fara sa-si ia copiii. Cetatean roman, fara probleme judiciare, Adela Omar a fost lasata sa paraseasca tara, ea avand ca destinatie orasul Beirut, potrivit biletului de avion. Si-a luat ramas-bun de la membrii familiei lasati in Romania si a luat drumul catre sotul sau, despre care ar sti ca urmeaza sa se interneze intr-un spital si ar vrea sa-i fie alaturi.
Sotia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a parasit Romania, sambata, la ora 21:30, cu o cursa care a plecat de pe Aeroportul "Henri Coanda", cu destinatia Beirut.
Surse apropiate familiei sustin ca Adela Omar a plecat pentru 10 zile, Omar Hayssm fiind grav bolnav si urmand sa fie internat in spital. In urma cu aproape trei saptamani, Adela Omar a fost intoarsa de la granita pe motiv ca procura pentru a-si putea lua copiii cu ea nu era legala.
Omar Hayssam - dat in urmarire dupa ce a reusit sa paraseasca tara, in aprile 2006 - a trimis sotiei sale, in luna noiembrie anul trecut, din Liban, o procura pe baza careia sa poata iesi din Romania impreuna cu copiii lor.
Potrivit Biroului de presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Adela Omar a prezentat politistilor de frontiera declaratii notariale prin care tatal isi exprima acordul ca minorii sa calatoreasca in strainatate, date in fata unui notar de pe teritoriul Republicii Liban, avand aplicata o stampila apartinand reprezentantei diplomatice a Romaniei la Beirut. Cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice, politistii de frontiera au constatat ca declaratiile nu indeplineau conditiile legale, prevazute de Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Avand in vedere prevederile legii, politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara minorilor.
Sotia lui Hayssam, Adela, se prezentase la Aeroportul International "Aurel Vlaicu" - Baneasa in dimineata de 27 decembrie 2006, impreuna cu copiii ei, pentru a se imbarca intr-o cursa cu directia Istanbul.
Adela Omar a declarat ca, impreuna cu cei sapte copii, a incercat sa plece din tara pe baza unei procuri trimise de Omar Hayssam in urma cu aproximativ o luna, din Liban. Aceasta a mai spus ca mai vorbeste "din cand in cand" cu sotul ei la telefon.
Procura prezentata de sotia omului de afaceri de origine siriana Omar Hayssam politistilor de frontiera, in scopul scoaterii din tara a copiilor, a fost anulata de Ambasada Romaniei la Beirut in urma unor verificari recente, declara consulul roman in Liban, Iancu Mihai.
Consulul adauga ca documentul a fost anulat deoarece acesta trebuia adus de titularul sau ori de un imputernicit, ceea ce nu s-a intamplat. Procura trimisa de Omar Hayssam, autentificata la un notar din localitatea libaneza Tripoli, a fost anulata de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) abia in 27 decembrie, la sesizarea Politiei romane.
La randul sau, MAE informa ca Omar Hayssam nu s-a prezentat in fata consulului roman la Damasc sau Beirut pentru legalizarea procurii trimise sotiei sale.
Conform procedurii, pentru legalizarea unui act notarial, cetatenii romani din afara tarii trebuie sa se prezinte la un consulat al Romaniei, singurul abilitat sa indeplineasca aceasta formalitate.
In cazul lui Omar Hayssam, ar fi fost de presupus ca el sa se prezinte la consulatul Romaniei de la Beirut sau Damasc, insa nu a facut-o. Intrarea intr-o ambasada a Romaniei - teritoriul romanesc - permite autoritatilor sa-l aresteze pe Hayssam, in baza mandatului emis de instanta romana.