Discutiile asupra proiectului de lege privind statutul minoritatilor a starnit ieri vechile adversitati dintre senatorii Comisiei juridice.
Articolul controversat prevede interzicerea modificarii limitelor unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscriptiilor electorale in defavoarea ponderii minoritatilor nationale care locuiesc in mod traditional in acestea.
Senatorul PSD, Serban Nicolae, a propus eliminarea reglementarii, punct de vedere adoptat si de reprezentantul PRM, Liviu Bindea. Argumentele celor doi legate de neconstitutionalitatea textului au fost combatute de liberalul Nicolae Vlad Popa. Interventia acestuia a fost calificata de Bindea drept “o pozitie antiromaneasca“.
Remarca l-a deranjat pe liberal, care a precizat ca, daca peremistul nu isi retrage afirmatia, va cere sanctionarea sa disciplinara. Liviu Bindea a accentuat ca isi mentine pozitia, intrucat reprezinta un punct de vedere politic.
Situatia va fi transata in sedintele din iulie ale comisiei, intrucat mai multe articole controversate, printre care si cel mentionat, necesita o reformulare in acord cu Constitutia si cu alte legi in vigoare.