Deputatul PSD Mihaela Rusu si-a inaugurat ieri biroul parlamentar. La conferinta de presa organizata cu acest prilej au fost prezenti fostul ministru al Apararii, deputatul PSD Ioan Mircea Pascu, si senatorul Sever ster. in principal, declaratiile celor trei s-au referit la presiunea exercitata de actuala putere asupra directorilor de institutii descentralizate, pentru a-si prezenta demisiile, evaluarea factorilor ce au determinat ratarea alegerilor prezidentiale, necesitatea restructurarii PSD, respectiv analiza situatiei actuale dupa preluarea puterii de catre Alianta D.A..

intilnirea cu ziaristii a avut loc la sediul PSD Satu Mare, acolo unde a fost amenajat si biroul parlamentar al de-putatului Mihaela Rusu.

Vremea evaluarilor

Deputatul Ioan Mircea Pascu este de parere ca in prezent PSD-ul se afla pe un drum nou, de opozitie si restructurare a partidului, de evaluare a posibilitatilor existente, pentru realizarea celor propuse in campania electorala sau incepute inainte de alegeri. intrebarea la care trebuie sa se gaseasca raspunsul este de ce au fost ratate alegerile prezidentiale si cistigarea puterii de catre Alianta D.A., in conditiile in care PSD a avut 5 procente in plus fata de aceasta.

Ioan Mircea Pascu a vorbit apoi despre strategia de restructurare a PSD, in perspectiva Congresului planificat pentru 22 aprilie, cu precizarea ca vicepresedintii reveniti la conducerea partidului dupa preluarea puterii de catre actuala guvernare au in continuare responsabilitati fata de judetele unde sint deputati sau senatori, precum si fata de inca un judet.

intrebat in ce fel se va produce restructurarea PSD, deputatul a declarat ca partidul in ansamblul sau este afectat de ceea ce se intimpla in prezent si ca, avind o responsabilitate fata de democratia din Romania, nu pot sa fie nedemocratici in interior, dar sa clameze ca vor democratie la nivelul tarii. Ioan Mircea Pascu a recunoscut ca pina acum in PSD nu s-a putut vorbi despre abordarea problemelor prin dezbaterea acestora, chestiune valabila si in teritoriu, ceea ce impune revizuirea stilului de lucru, inclusiv prin luarea in comun a deciziilor.

santaj, presiune si razbunare politica

in ceea ce priveste judetul Satu Mare, Ioan Mircea Pascu a declarat ca alegerile au fost cistigate de PSD, de aceea considera ca la nivelul conducerii Prefecturii se procedeaza fara morala in incercarea de fortare nedemocratica a optiunii democratice, concretizata prin solicitarea imperativa a prefectului ca directorii sa-si prezinte demisiile.”Deoarece este vorba despre santaj si presiune nejustificate, ii sfatuiesc pe directorii cu constiinta curata sa reziste” - a declarat Ioan Mircea Pascu. Nu sint de acord ca prefectul sa dea ultimatumuri de genul acesta. Daca are lucruri si cazuri concrete, poate sa abordeze individual aceasta chestiune. Prin faptul ca procedeaza colectiv nu face decit sa sublinieze caracterul politic al acestei miscari. Prefectul spune ca i-a somat pe toti sa demisioneze, dar cind vorbeste concret, spune ca sint trei care au deja dosare si un al patrulea care e investigat. Or, sint 36 de oameni. Pe de alta parte, daca oamenii acestia nu au ceva de ascuns, eu cred ca pot sa lupte in continuare pentru a-si dovedi nevinovatia, pentru ca orice pas lateral in aceste conditii poate sa creeze suspiciunea ca prefectul a avut dreptate cind a spus ca solicitarea demisiei este legata de aceste cauze. insa, pina la urma, demisia ramine la latitudinea directorilor, cu atit mai mult cu cit la Satu Mare exista o civilitate in relatii, legata de faptul ca se doreste evitarea scandalurilor”.

Insistenta cu care se cere ca directorii sa-si prezinte demisiile nu reprezinta nici pe departe cheia unei bune guvernari, a mai precizat deputatul PSD. Totodata, acesta este de parere ca atitudinea actualei puteri fata de sefii de institutii este o forma de razbunare politica in vederea crearii de locuri pentru propria clientela politica. in conditiile in care startul acestei actiuni s-a dat dupa ce prefectul Radu Bud a participat la intilnirea cu primul ministru, iar circulara emisa ulterior nu se mai stie pe unde s-a ratacit, a spus Pascu. "Cei care fac presiuni trebuie sa-si insuseasca acest cost politic ori daca oamenii isi dau demisia i-am scutit de acest cost” a conchis Pascu.

Referitor la o posibila schimbare a vicepresedintilor Consiliului Judetean, Ioan Mircea Pascu a declarat ca pentru UDMR mentinerea protocolului cu PSD la nivel local e o polita de asigurare pentru participarea viitoare la Guvern. Pe de alta parte, acesta a spus ca nu se asteapta ca presiunile asupra acestora sa inceteze pentru ca s-ar putea ca "protocolul Omerta” semnat de partidele aflate la putere sa contina chestiuni secrete ca si Pactul Molotov-Ribentropp.

Codul muncii si cota unica de impozitare intens criticate

in alta ordine de idei, atit deputatul Mihaela Rusu cit si senatorul Sever ster au criticat introducerea cotei unice de impozitare si modificarile ce se intentioneaza a fi aduse Codului Muncii. Referindu-se la modificarea Codului Muncii, acestia au declarat ca o prima consecinta va consta in degradarea vietii si ca vor fi avantajati doar angajatorii, care fac parte din actuala putere, in timp ce angajatii vor fi dezavantajati. in ceea ce priveste cota unica de impozitare, Mihaela Rusu s-a declarat ingrijorata de aceasta initiativa, mentionind ca, potrivit unui calcul sumar, majoritatea romanilor - cu un salariu intre 4-7 milioane, vor beneficia in plus de doar 52 de mii de lei, pina la 157 de mii, fata de cei cu salarii mari, care vor beneficia in plus de pina la 10 milioane de lei. La rindul sau, Ioan Mircea Pascu a declarat, referindu-se la acelasi aspect, ca in loc sa joace la Bursa, ministrul Finantelor mai bine ar face analize economice.

Pe de alta parte, Sever ster a declarat ca, asa cum a promis la intilnirea de saptamina trecuta cu ziaristii, a avut o interpelare in Senat cu privire la disponibilizarea angajatilor de la Mina Turt, o alta initiativa vizind intentia de schimbare la nivel de tara a legii vinatorii, prin refacerea efectivelor de vinat.

intrebat daca va candida la presedintia organizatiei judetene Satu Mare a PSD, Ioan Mircea Pascu a spus ca altii il intreaba daca va candida la posturi din conducerea centrala si ca nu a decis nimic. La fel, deputatul Mihaela Rusu a spus ca nu s-a gindit la acest lucru.

Deputatul Mihaela Rusu promite sa asculte necazurile satmarenilor

Deputatul Mihaela Rusu si-a facut cunoscut programul de audiente, precizind ca in zilele de luni, miercuri si vineri, acestea vor avea loc intre orele 10:00 - 13:00, iar marti si joi intre orele 13:00 - 16:00. Aceasta va participa la audiente in fiecare vineri, urmind ca in celelalte zile sa fie sustinute de seful sau de cabinet, Maria Macelaru. La sfirsit de saptamina deputatul se va afla in teritoriu, inclusiv la Tasnad unde, prin bunavointa primarului Vasile Mitrasca, are amenajat un birou parlamentar. Mihaela Rusu a tinut sa-i asigure pe ziaristi ca va fi oricind la dispozitia satmarenilor.

Pe de alta parte, Ioan Mircea Pascu a spus ca intentioneaza sa-si deschida un birou parlamentar la Negresti-Oas. Acestia se vor afla astazi pe teren in localitatile Mediesu-Aurit si Piscolt, iar duminica la Racsa.