„Intre Romania si Federatia Rusa exista incredere si dorinta de a face lucruri bune impreuna“, a declarat ieri ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, la finalul intalnirii cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, prezent la Bucuresti.

Cei doi ministri de Externe au semnat cu prilejul acestei intalniri Acordul dintre Guvernele roman si rus privind regimul juridic al mormintelor militare romane aflate pe teritoriul Federatiei Ruse si al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul Romaniei, precum si Protocolul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind inventarierea intelegerilor bilaterale incheiate de Romania cu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. „Protocolul privind inventarierea intelegerilor bilaterale are o importanta fundamentala pentru ca da un continut corect relatiilor romano-ruse, in linie cu viitorul statut de membru UE al Romaniei“, a spus Ungureanu. El a adaugat ca acordul privind cimitirele militare reprezinta imaginea respectului pe care cele doua tari il au pentru istoria care le leaga. „Recuperand istoria, ne asiguram un drum mai bun in viitor“, a punctat seful diplomatiei romane.
Ungureanu a evidentiat faptul ca a convenit impreuna cu Lavrov asupra „modului in care pot contribui amandoi la o actiune mai eficienta“ a Comisiei comune de istorici care cerceteaza problema tezaurului romanesc depozitat la Moscova in primul razboi mondial.

Relatii superioare dupa tratatul bilateral

La randul sau, Serghei Lavrov a mentionat ca relatiile romano-ruse au trecut la un nivel superior prin semnarea in 2003 a Tratatului politic de baza romano-rus si prin vizita la Moscova a presedintelui Traian Basescu. Seful diplomatiei ruse a apreciat dialogul permanent dintre cele doua parti si viziunea comuna pe care acestea o au asupra dezvoltarii relatiei bilaterale.
Lavrov a aratat ca a discutat cu Ungureanu despre dinamizarea activitatii grupurilor de lucru ale comisiei mixte interguvernamentale, astfel incat sa fie elaborate noi proiecte privind produsele energetice si transportul acestora. Oficialul rus a evidentiat ca a discutat cu premierul Calin Popescu-Tariceanu despre sprijinirea, fara oferirea de privilegii speciale, a acelor companii rusesti interesate in mod constant sa investeasca in Romania.