Caucazul a devenit noul "butoi cu pulbere" al Europei. Conflictul ruso-georgian arata cat de mici sunt unele tari fata de altele, si cat de important este pentru Rusia demonstrarea continua a fortei pe care o reprezinta. Cu tot efortul diplomatic al Frantei, U.E ori SUA, "ursul" rusesc a jucat tot timpul cartea pe care o stapaneste cel mai bine - constiinta puterii tarii celei mai mari din lume. Proaspatul acord de pace incheiat la initiativa presedintelui U.E., dar si al Frantei, Nicolas Sarkozy, nu face decat sa transfere conflictul de pe campul de lupta pe teren diplomatic, tancurile ex-sovietice fiind invitate si ele la masa negocierilor.
Din start, punctele de vedere ale celor doua tari aflate in conflict sunt diferite. Rusia, prin noul presedinte Medvedev, considera ca acest acord da dreptul fortelor militare ruse "de mentinere a pacii" sa isi continue stationarea pe teritoriul statului georgian, ba chiar sa supravegheze fortele armate ale Georgiei in retragerea acestora. La randul sau, presedintele Mihail Saaksavili anunta ca 50 de tancuri rusesti au parasit orasul Gorki, indreptandu-se spre Tbilisi, si continua sa spere intr-un ajutor din partea occidentului in rezolvarea problemei Osetiei de Sud si Abhaziei.

Acordul U.E.-Rusia pus sub semnul intrebarii

La intrunirea extraordinara a ministrilor de externe din tarile membre ale U.E. desfasurata la Bruxelles pe tema conflictului din Georgia ministrul francez de externe Bernard Kouchner a declarat ca "mai multe tari europene si-au exprimat dorinta de a se implica in Georgia", bineinteles sub mandat ONU. Declaratia comuna data publicitatii de catre ministrii europeni de externe, dupa reuniunea de la Bruxelles, subliniaza ca UE "trebuie sa fie gata sa se implice, inclusiv pe teren, pentru a sustine toate eforturile, printre care cele ale ONU si OSCE, in vederea unei solutionari pasnice si durabile a conflictelor din Georgia". Ministrul de externe britanic David Miliband a cerut Uniunii sa decida "daca trebuie sau nu si cum anume continuat parteneriatul" cu Rusia, in contextul atitudinii agresive a Moscovei in Georgia. Aceasta declaratie pune astfel sub un con de umbra negocierea noului acord de colaborare U.E.-Rusia, acord care era blocat de catre Polonia si Lituania.

Secretarul American de Stat va vizita in aceasta saptamana Tbilisi

In cursul zilei de ieri, si presedintele SUA, George W. Bush, a "dojenit" Rusia. Mai mult, Bush a precizat ca o va trimite pe secretarul de stat Condoleezza Rice la Paris pentru discutii cu presedintele Nicolas Sarkozy si la Tbilisi, pentru a transmite Georgiei sprijinul Statelor Unite. De altfel, un avion militar american se va deplasa spre capitala georgiana cu ajutoare umanitare, Bush precizand ca ajutoare vor sosi si pe calea apei, transporturile urmand sa fie efectuate de catre nave militare ale Flotei a VI-a americane din Mediterana. Aceasta informatie este extrem de importanta pentru Rusia, deoarece "blocada" navala ruseasca asupra porturilor georgiene este in pericol de a fi anihilata. Conform legilor internationale, orice nava, in special cele militare, reprezinta teritoriu national al statului sub al carui pavilion naviga, orice atac asupra ei devenind deci act de razboi.