Accidentul produs, ieri, la santierul de pe strada Dimitrie Pompeiu, soldat cu moartea a patru persoane si ranirea altor doua, este cel mai grav care a avut loc in ultimii zece ani in Capitala, din cauza numarului mare de victime, a declarat directorul adjunct al Inspectiei Muncii, Nicolae Bratu.
"Nu este cel mai grav accident colectiv de munca din Romania, insa cu siguranta este cel mai grav din ultimii zece ani in Capitala", a spus directorul.
Bratu, coordonatorul echipei de la Inspectia Muncii Bucuresti care participa la anchetarea acestui caz, a adaugat ca, din cercetarile de pana acum, a reiesit faptul ca sase muncitori ai societatii comerciale Girueta Macarale au inceput, ieri-dimineata, lucrarile de dezafectare a unei macarale. Utilajul avea atasate doua platforme culisante.
In jurul orei 11:00, patru dintre muncitori erau pe platforma superioara, situata la o inaltime de peste zece metri, iar ceilalti doi erau in piciorul macaralei. Platforma este actionata de un sistem electric propriu, care s-a defectat, fapt care a provocat caderea acestuia, peste cea inferioara, situata la o inaltime de aproximativ trei metri de sol, dupa care s-a rupt in doua. O parte a platformei superioare a ramas suspendata, iar cealalta si platforma inferioara au cazut pe sol. Trei muncitori de pe platforma au murit pe loc, iar al patrulea a ramas agatat de piciorul macaralei. Ceilalti doi colegi ai lor au suferit rani grave si au fost transportati la spital.
In cadrul anchetei, vor fi luate declaratii macaragiului si celorlalti muncitori care erau pe santier in momentul producerii accidentului, iar la finalul anchetei, in cazul in care se va demonstra ca raspunderea ar apartine firmei care detine macaraua, in sensul ca aceasta era defecta, ca au fost angajati muncitori fara calificare pentru dezasamblarea utilajului sau nedotati cu echipamentele corespunzatoare de protectia muncii, sanctiunea ar putea merge pana la inchiderea societatii si tragerea la raspundere penala a administratorului societatii.
"Ancheta este la inceput. Nu ne putem pronunta deocamdata cu exactitate, nici macar asupra cauzelor acestui tragic accident insa, repet, in cazul in care se va demonstra vinovatia administratorului firmei, sanctiunea poate merge pana la inchiderea societatii si raspunderea penala a acestuia", a adaugat Bratu.
Potrivit medicului Bogdan Oprita, purtator de cuvant al unitatii medicale si coordonator SMURD Bucuresti, pacientul cel mai grav ranit, Nicolae Pana, de 26 de ani, are o fractura la oasele fetei, o fractura deschisa la antebratul drept si o alta la coloana vertebrala. Cel de al doilea muncitor, Adrian Polak, in varsta de 27 de ani, a fost ranit la umar, antebrat si gamba stanga. Cei doi au fost supusi unor investigatii complexe si apoi transferati la sectia de anestezie, terapie intensiva a spitalului. Pacientii vor fi supusi unor interventii chirurgicale.
In accident si-au pierdut viata Cornel Dumitru (34 de ani), Dumitru Voinea (22 de ani), Catalin Vasile (21 de ani) si seful de echipa Ioan Pocovnicu (50 de ani). Conducatorul echipei era tatal a doi copii si lucra de multi ani in constructii.
La fata locului au fost prezenti, imediat dupa anuntarea accidentului, aproximativ 30 de pompieri din Grupul special de salvatori al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, acestia fiind si cei care au coborit de pe macara una dintre victimele accidentului, constatand apoi ca aceasta este decedata. n