Inlocuirea termenului de asociatii intercomunale cu asociatii intercomunitare in Legea administratiei publice locale ar putea bloca accesarea fondurilor structurale, a declarat ieri presedintele Patronatului Serviciilor Publice (PSP), Florian Dudu, citat de NewsIn.
Potrivit lui Florian Dudu, textele Legii nr. 51/2006 si cel al Legii nr. 241/2006 privind serviciile publice, in formele in care au fost promulgate, elimina conceptul de asociatii intercomunale si il inlocuieste cu cel de asociatii intercomunitare.
"Modificarile facute in textele proiectelor de lege, in urma dezbaterilor din parlament, dovedesc ca legiuitorul nu a observat ca autoritatile locale trebuie sa aiba la dispozitie doua structuri asociative diferite si complementare, una de drept public si cealalta de drept privat, asa cum ele functioneaza in toate tarile europene, cel mai bun exemplu fiind Franta", a explicat Dudu, care a dat exemplul bazinului hidrografic Trotus. Potrivit presedintelui PSP, confuziile legislative pot duce la pierderea unor finantari din fonduri structurale.
Doua forme asociative - asociatiile intercomunale si intercomunitare
In opinia lui Florian Dudu, solutia pentru acest caz ramane asociatia intercomunala. "Am avut o discutie cu secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, si am gasit doua solutii pentru acest caz. Prima dintre ele este elaborarea unei legi speciale pentru situatia din bazinul hidrografic Trotus, iar cea de-a doua presupune adoptarea in textele legilor a conceptului de asociatie intercomunala", a declarat presedintele PSP. In opinia lui Dudu, este necesar ca in textele legii sa existe ambele forme asociative - asociatiile intercomunale si asociatiile intercomunitare, deoarece ele au o natura diferita in raport cu dreptul public si cel privat.
"Asociatiile intercomunale de drept public sunt instrumente de eficientizare a actului de administratie publica, de gestiune integrata a resurselor intercomunale si de dezvoltare durabila, in timp ce asociatiile intercomunale de drept privat sunt instrumente de cooperare punctuala si de mobilizare a unui numar larg de actori sociali", a explicat presedintele PSP.