Sedinta de ieri-dimineata a Camerelor reunite ale Parlamentului a fost si ieri suspendata din lipsa de cvorum, dupa 20 de minute de dezbateri. Discutiile pe proiectul de buget pe 2006 au fost marcate de replici acide intre ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (foto), si liderul PRM, Gheorghe Funar.

Nici ieri parlamentarii nu s-au grabit sa-si ocupe locurile in banci pentru a dezbate pe articole bugetul national. Dupa un apel nominal, presedintele de sedinta, deputatul PRM Lucian Bolcas, a deschis lucrarile cu dezbateri la articolul 27.
Disputele dintre detinatorul portofoliului finantelor, Sebastian Vladescu, si liderul PRM, Gheorghe Funar, s-au centrat ieri pe unele articole din proiectul de buget pe 2006, referitoare la stingerea unor datorii catre stat, ele fiind in final eliminate din text. Unul dintre articolele cu probleme stipula ca obligatiile datorate bugetului de stat, cu exceptia impozitului pe venituri din salarii, scadente pana la 30 noiembrie 2006 si neachitate pana la aceasta data de catre agentii economici distribuitori de carburanti si lubrifianti, sa fie stinse prin compensare cu contravaloarea acestora catre anumite ministere si servicii, in anumite limite.

Replici dure

Solicitarea de eliminare a articolului mentionat a fost facuta de senatorul PRM Gheorghe Funar, fiind acceptata in final de ministrul Finantelor. Funar l-a acuzat pe Vladescu de „iresponsabilitate“, sustinand ca acesta „nu stie cine va beneficia de aceste facilitati, in schimb stie preturile“.
„Vine in fata noastra si spune ca nu stie care sunt societatile comerciale care primesc compensatii, dar stie sumele si beneficiarii. Ne ascunde adevarul si fapte de coruptie. Sunteti implicat in aceste fapte de coruptie“, i s-a adresat acuzator Funar, ministrului Finantelor, nominalizand Petrom sau Rafo Onesti printre firmele care ar putea beneficia de aceste compensari. Punctului sau de vedere i s-a raliat si deputatul PSD Dan Iosif. In replica, ministrul a afirmat ca acuzele aduse de parlamentarii PSD si PRM nu au nici o legatura cu bugetul de stat, cu Ministerul de Finante sau cu functia sa. Cel de-al doilea articol eliminat a fost cel referitor la prevederea ca agentii economici prestatori de servicii in urma inundatiilor din 2005, in domeniul lucrarilor de constructii in infrastructura, amenajarea teritoriului, precum si reconstructiei de imobile apartinand institutiilor publice avariate, care au obligatii bugetare scadente pana la 31 decembrie 2005 si neachitate pana la aceasta data, pot solicita stingerea acestor obligatii bugetare prin contravaloarea lucrarilor efectuate.
Discutiile pe textul bugetului au fost intrerupte de interventiile zgomotoase ale deputatului PRM Marcu Tudor, care a solicitat presedintelui de sedinta, colegul sau de partid Lucian Bolcas, sa puna la punct „actele de derbedeism“ ale unor parlamentari de la Putere, care vociferau si gesticulau in sala.
Dupa inca un apel nominal, de data aceasta adresat senatorilor, presedintele Lucian Bolcas a decis suspendarea dezbaterilor din lipsa de cvorum.