O anomalie fiscala domneste in legile romanesti inca din 2006. Acum, aceasta a iesit la iveala pentru ca autoritatile pun accent pe ea, in goana dupa venituri la bugetul de stat. Cei care nu stiau de plata contributiei trebuie sa o achite retroactiv. Aici intra si pensionarii care aveau venituri din chirii inainte de 2008.

Persoanele fizice care au drept singura sursa veniturile din inchirieri de bunuri (deci nu au venituri din salarii) sunt obligate de lege sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Daca au un salariu si pe langa acest venit au inchiriat imobile sau alte bunuri, atunci nu mai sunt obligate sa plateasca o contributie la Sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor. Acest aspect este prevazut in legea privind reforma in domeniul sanatatii, care dateaza din anul 2006 (Legea nr. 95/2006), dar abia acum se insista de la nivel central pe prevederile acestei legi, pe principiul ca orice banut adus catre bugetul de stat este binevenit. In acelasi timp, putini dintre cei care traiesc doar din chirii stiu de existenta unei astfel de obligatii legale. Scapa de prevederile legii cei care inchiriaza "la negru", in sensul ca nu au contracte de inchiriere inregistrate la Fisc. Logic, ei nu platesc nici impozit pe venit si nici contributie la Sanatate.

Platesc mai mult decat angajatii

Legea prevede ca acesti oameni care nu sunt angajati cu carte de munca si nu desfasoara activitati economice ca persoane fizice autorizate (PFA) sa plateasca la Sanatate o suma mai mare decat angajatul de rand. "Potrivit legii, cei care au doar venituri din chirii platesc un procent de contributie mai mare decat orice angajat normal. Astfel, aceste persoane trebuie sa achite 6,5% din venitul din chirii, in timp ce persoanele salariate au o cota de contributie de 5,5% din salarii. La nivelul Doljului sunt putine persoanele care au doar venituri din chirii", a precizat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. El a mai spus ca persoanele cu venituri din cedarea folosintei bunurilor trebuie sa achite contributia la Sanatate pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui in care s-a realizat venitul. Intrebat ce au chiriile cu Sanatatea, directorul Antonescu a lasat sa se inteleaga ca nu este normal sa se plateasca aceste contributii la Sanatate, dar, "daca este o lege in vigoare, atunci ea trebuie respectata. Nu comentez alte aspecte", a aratat directorul adjunct al DGFP Dolj.
De aceasta contributie la Sanatate sunt scutiti pensionarii, dar numai din 2008 incoace. Daca ei au avut inchiriate bunuri si inainte de 2008, pentru acele sume incasate se pot trezi cu somatii de plata. Astfel de persoane sunt mai multe in Dolj decat cei din prima categorie. Aici intra chiar si batranii care inchiriau altor persoane, cu acte in regula, una sau mai multe camere din locuinta, tocmai pentru ca nu le ajungeau veniturile din pensie.
Veniturile trebuie declarate si la CAS

Daca o persoana are numai venituri din chirii, atunci ea trebuie sa mearga de bunavoie la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj si sa declare aceste venituri. Daca persoana in cauza nu merge la CAS sa declare ca are venit din cedarea folosintei bunurilor, atunci nu plateste acel procent de 6,5%, dar candva tot va plati. Aceste persoane vor fi descoperite in momentul in care au nevoie de o dovada ca sunt asigurate in sistemul public de sanatate. Atunci, ele trebuie sa plateasca din urma contributia datorata la bugetul asigurarilor de sanatate. Asemenea oameni nu sunt asigurati daca nu platesc la stat contributia. Ei nu pot fi inscrisi nici macar pe listele medicului de familie, figurand in evidentele CAS drept neasigurati. In Dolj exista 56 de persoane care au avut doar venituri din chirii si care au si platit la bugetul public al asigurarilor de sanatate. "Pentru anul 2009, au declarat la CAS Dolj obligatii de plata 56 de persoane, in suma de 13.892 de lei. Conform Legii nr. 95/2006 art. 259, alin. 4, persoanele care nu sunt salariate sunt obligate sa comunice Casei de Asigurari de Sanatate alese veniturile realizate pe baza contractului de asigurare. Incheierea contractelor se realizeaza pe masura solicitarilor, in vederea stabilirii contributiei legale datorate care urmeaza a fi achitata", a precizat purtatorul de cuvant al CAS Dolj, Daniela Gheorghe.
In urma unui protocol incheiat anul trecut intre CNAS si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pentru furnizarea de date privind veniturile impozabile, casele de asigurari trimit instiintari sau somatii de plata, atunci cand sumele se apropie de termenul de prescriptie fiscala (de cinci ani).