Primul incident inregistrat ieri la nivel national s-a petrecut in Dolj, unde un re-prezentant al aliantei electorale Becali-Vadim a votat de doua ori.

Un membru al Biroului Electoral de la Sectia de votare nr. 73 Craiova, amenajata in incinta Scolii nr. 34 din Craiovita Noua, a votat de doua ori. Ion Diaconu, de 58 de ani, din localitate, a fost propus de PNG, dar reprezenta Partidul Romania Mare in biroul electoral al sectiei amintite. Ieri-dimineata, in jurul orei 8.45, presedinta sectiei de votare a observat ca Diaconu si-a exprimat optiunea atat pe lista permanenta, cat si pe cea suplimentara de la aceeasi sectie, asa ca a anuntat politia.

Inchisoare de la sase luni la cinci ani

"In jurul orei 8.00, doua doamne, membre ale sectiei de votare, au hotarat sa voteze pe lista suplimentara. Imediat dupa ele a venit si dansul (Ion Diaconu-n.r.), cu buletinul, solicitand sa voteze pe lista suplimentara. Eu, de buna-credinta, nu m-am gandit ca locuieste in circumscriptie, asa ca l-am indrumat spre o colega si am rugat-o sa-i dea stampila si buletinul de vot. Dansul a intrat in cabina, a votat si s-a intors sa-si ia buletinul. Atunci, colega a vazut ca mai avea pe el un autocolant cu data de azi", a relatat Mihaela Totora, presedinta Sectiei de votare nr. 73.
Chestionat de colegii din biroul sectiei de votare, Ion Diaconu a recunoscut cu seninatate ca mai votase o data, cu circa o ora in urma, dar pe lista permanenta a aceleiasi sectii. "Ne-a spus ca asa a crezut dansul ca trebuie sa voteze si pe lista suplimentara, ca toti ceilalti membri. Mai mult, a sustinut ca nu stia ca n-are voie sa voteze de doua ori", a adaugat Mihaela Totora.
Presedinta sectiei de votare a anuntat imediat Biroul Electoral Judetean, care a sfatuit-o sa cheme politia.
Penegistul a fost condus la sectia de politie, pentru a da explicatii in legatura cu cele intamplate.
In fata oamenilor legii, el a recunoscut ca a votat de doua ori, motiv pentru care s-a si ales cu dosar penal pentru savarsirea infractiunii de vot multiplu. Potrivit art. 22, indice 4, alin. 1 din Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, votul multiplu se sanctioneaza cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.
La aflarea incidentului, conducerea Biroului Electoral Judetean a dispus inlocuirea lui Diaconu din Biroul Electoral al Sectiei nr. 73 cu alt reprezentant al PNG.