Initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului este semnata de: Gheorghe Funar (PRM), Antonie Iorgovan (PSD), Norica Nicolai (PNL), Ungureanu Vasile Ioan Danut (PSD), Gavrila Vasilescu (PC), Titu Nicolae Ghiorghiof (PNL), Florin Iordache (PSD), Ruxandra Jipa (PRM), Mircea Costache (PRM), Eugen Nicolicea (PSD). "Anticipand" batalia politica ce va urma intr-un viitor nu foarte indepartat (republica parlamentara versus republica prezidentiala), initiatorii proiectului legislativ scad pragul electoral necesar validarii unui referendum pentru revizuirea Constitutiei de la 50% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale la 30%. Social-democratul Vasile Ungureanu a explicat ca modificarea propunerii legislative trebuie "sa reflecte noile realitati europene", vechea lege netinand cont de faptul ca populatia se poate muta dintr-o tara membra UE in alta pe termen nelimitat, diminuandu-se astfel numarul celor care ar participa la referendum si creand dificultati in luarea deciziilor.

Demiterea presedintelui, prin majoritatea voturilor valabil exprimate

Acelasi articol vizeaza si restrictionarea prerogativelor prezidentiale referitoare la organizarea unui referendum national, care ar fi in imposibilitatea demararii unui astfel de demers dupa declansarea procedurii de revizuire a Constitutiei sau a procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei.
Potrivit articolului 8, organizarea refrendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatorie, iar data acestuia se stabileste prin hotararea Parlamentului, eliminandu-se astfel obligativitatea termenului de 30 de zile referitoare la organizarea referendumului. Initiativa mentioneaza, la articolul 10, ca demiterea presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.
Comparativ cu legea initiala a referendumului, propunerea legislativa depusa la Senat nu cuprinde conditia de validitate pentru referendumul de demitere a presedintelui, adica prezenta a cel putin jumatate plus unul din alegatori la vot.
Potrivit proiectului legislativ, Guvernul hotaraste data referendumurilor nationale. Articolul 11 precizeaza ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, prin mesaj, poate cere poporului sa-si exercite vointa prin referendum cu privire la o anumita problema de interes national.
Daca referendumul aprobat presupune modificari ale legislatiei in vigoare, Guvernul are obligatia de a inainta Parlamentului in termen de 30 de zile de la data referendumului proiectul de lege corespunzator, solicitand adoptarea acestuia in procedura de urgenta.