La inceput de primavara, craiovenii calculeaza datoriile cu care au iesit din iarna. Cele mai mari sunt bineinteles la intretinere, iar ponderea semnificativa in facturi o detine caldura.
Cu toate ca putem spune ca a venit primavara si agentul termic nu mai circula prin calorifere, cei mai multi dintre craioveni inca mai au de achitat intretinerea pe lunile de iarna. In prezent, potrivit lui Nicolae Degeratu, director tehnic in cadrul Regiei de Termoficare, datoria asociatiilor de proprietari catre regie ajunge la aproximativ 655 de miliarde de lei vechi. "Primele in topul datornicilor sunt Asociatia de Proprietari nr. 14 - 1 Mai si Asociatia de Proprietari nr. 9 Craiovita Noua ale caror datorii se ridica la aproximativ 14, respectiv zece miliarde de lei vechi", a precizat Degeratu.
Pentru ca nu si-a incasat toti banii pe agentul termic si apa calda furnizate craiovenilor, Regia de Termoficare a acumulat, la randul ei, datorii catre furnizori. Astfel, datoriile acesteia catre CET Craiova 2 ajung la peste 1.026 de miliarde de lei, cele catre Distrigaz Sud se ridica la peste 129 de miliarde de lei, iar cele catre Electrica la 12,5 miliarde de lei vechi.
Cateva sute de mii la o garsoniera, peste un milion la doua camere
Costul incalzirii pe lunile de iarna difera de la o asociatie la alta. Astfel, daca in luna noiembrie costul la o garsoniera a fost de cateva sute de mii, cel pentru doua camere a ajuns sa depaseasca un milion. "Pretul caldurii difera de la bloc la bloc. Toate blocurile din asociatie sunt contorizate, dar depinde de numarul de apartamente pe care il are fiecare. In luna noiembrie, pretul caldurii la o garsoniera a fost de 542.900 de lei vechi, iar in acelasi bloc, dar la doua camere acesta a ajuns la 803.700. Intr-un alt bloc, la garsoniera caldura a costat 916.500, iar la doua camere a ajuns 1.339.500", a spus Angela Florescu, administrator al Asociatiei de Proprietari nr. 4 George Enescu. In prezent, datoriile Asociatiei nr. 4 catre Regia de Termoficare se ridica la aproximativ 600 de milioane de lei vechi.
Caldura de milioane
Pe masura ce afara s-a facut mai frig, si valoarea caldurii in facturile de la intretinere s-a marit simtitor. "In decembrie, la un apartament cu doua camere, caldura a costat 756.000 de lei vechi, dar si 1.133.000 de lei. La trei camere, pretul caldurii a ajuns la 1.354.000 de lei vechi, dar am avut si apartamente de trei camere cu 709.000 de lei la caldura", a spus Constantin Corzanu, administrator al Asociatiei de Proprietari 5 F Lapus. La aceeasi asociatie, in luna ianuarie, valoarea caldurii a crescut considerabil. Astfel, la un apartament cu doua camere caldura a ajuns sa coste 1.590.000 de lei vechi sau chiar 1.896.000 de lei vechi, iar la trei camere numai caldura a ajuns la 2.070.000 de lei. "Desi sunt destul de mari, eu consider ca acestea sunt preturi bune in comparatie cu asociatiile care nu au montat repartitoare", a mai spus Corzanu.
Facturile pe februarie, destul de mari
In luna februarie, desi toata lumea spera ca va fi ultima luna de iarna adevarata si ca facturile la intretinere nu vor mai fi asa mari, preturile la caldura au ramas destul de ridicate. "In februarie, caldura pentru un apartament cu doua camere a costat 1.400.000 de lei vechi, la un apartament cu trei camere a ajuns la 2.004.000, iar la unul cu patru camere a ajuns la 2.450.000 de lei vechi", a spus Benedict Giurca, membru in comitetul Asociatiei de Proprietari nr. 35 Craiovita Noua. In prezent, datoriile asociatiei catre Regia de Termoficare insumeaza aproximativ doua miliarde de lei vechi.
"Debransarea nu pare a fi o solutie"
Pentru recuperarea datoriilor de la populatie, regia nu are inca o solutie. "Debransarea nu pare a fi o solutie. Omul ar trebui sa stie ca se plateste tot ce se consuma, iar masura constrangerii nu este cea mai buna. Nu se poate plange nimeni ca iarna asta Craiova a stat in frig. Daca nu vom gasi intelegere, ne vom consulta cu primaria si consiliul local si vom vedea ce hotarare se va lua pentru recuperarea datoriilor", a mai spus Degeratu. La cererea asociatiilor de proprietari din oras regia a decis sistarea furnizarii apei calde, in intervalul orar cuprins intre 0.00 si 5.00. "Pentru noi nu este o economie, noua ne convine sa dam apa calda nonstop pentru ca e greu sa aduci, in fiecare dimineata, un cazan la parametrii normali de furnizare a acesteia", a precizat Degeratu.