Vicepresedintele Senatului, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, a declarat ieri, in pauza sedintei Biroului Permanent, ca lucrurile risca sa se indrepte spre o criza parlamentara grava, avand in vedere ca, in opinia sa, convocarea sesiunii extraordinare de catre sapte membri ai Biroului permanent este neconstitutionala.
„In 13 ani de cand sunt senator nu mi s-a spus sa iau act de convocarea unei sesiuni extraordinare cu care nu sunt de acord“, a sustinut senatorul PRM. „Mi-e teama ca ei se indreapta spre un Parlament aproape gol pentru ca, daca se merge in felul acesta, sa nu conteze nici pe participarea noastra“, a precizat C.V. Tudor.
Totodata, vicepresedintele Senatului a afirmat ca in spatele intentiei de convocare a sesiunii extraordinare in scopul revocarii presedintilor celor doua Camere se afla presedintele Traian Basescu, care „vrea sa-l termine mai repede pe Tariceanu“.

Opozitia, acuzata de tergiversare

In replica, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a precizat ca reprezentantii Opozitiei au incercat sa tergiverseze sau sa nu supuna la vot cererea de convocare a sesiunii extraordinare. El a precizat ca solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare se solutioneaza in cadrul Biroului Permanent prin vot si a aratat ca, in timpul sedintei, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat textual ca nu s-a convocat sesiunea extraordinara.
Nicolae Vlad Popa a recunoscut totusi ca expresia prin care i se cere presedintelui Senatului sa ia act de convocarea sesiunii extraordinare este una „nereusita“ si „nelalocul ei“.
Senatorul liberal a precizat ca Nicolae Vacaroiu, in calitate de presedinte al Senatului, este executantul deciziilor luate in cadrul Biroului Permanent.

Iesirile nervoase ale lui Iorgovan

Sedinta Biroului Permanent a Senatului s-a intrerupt dupa doua ore si jumatate de discutii. A fost ceruta o pauza de mai multi reprezentanti ai Opozitiei, care au invocat „mai multe iesiri nervoase“ ale senatorului Antonie Iorgovan, a precizat Nicolae Vlad Popa. El a mentionat ca este greu sa reproduca afirmatiile lui Iorgovan din cadrul sedintei Biroului Permanent, adaugand ca iesirile acestuia au fost „nelalocul lor“.
Senatorul Nicolae Popa a mentionat ca disputele dintre senatorii Puterii si cei ai Opozitiei au fost deosebit de puternice si ca in cadrul acestora s-a ridicat tonul.
La reluarea dezbaterilor, senatorii au decis - doar cu doua abtineri, din partea PRM - ca sesiunea extraordinara a Senatului sa se desfasoare in perioada 29-31 august, dar si faptul ca la Regulament vor putea fi aduse amendamente si in perioada 1-4 septembrie.

Trei pozitii PSD diferite in Camera

Pe de alta parte, deputatii din Comisia pentru regulament au fost fortati sa-si reia ieri activitatea cu trei zile mai devreme, astfel incat sa fie respectat termenul de 1 septembrie stabilit pentru finalizarea raportului comisiei.
Decizia Biroului Permanent al Camerei Deputatilor a fost luata cu sase voturi pentru, apartinand Coalitiei guvernamentale si deputatului independent Corneliu Ciontu, un vot impotriva (deputatul PSD Victor Ponta), o abtinere (Adrian Nastase) si o neparticipare la vot (deputatul PSD Miron Mitrea). Presedintele Camerei s-a abtinut de la vot, precizand ca nu i se pare normal ca Biroul Permanent sa stabileasca perioadele de lucru ale comisiilor in vacanta. Adrian Nastase spune ca nu se gandeste la demisie, deoarece in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor si-a facut datoria, a respectat Constitutia si regulamentele. „Cel mai bun martor al meu este Traian Basescu, care intr-un interviu recent a spus ca in aceasta sesiune Parlamentul si-a facut datoria si ca a fost eficient si performant, ceea ce inseamna ca si presedintele Camerei a fost la inaltime“, a afirmat Nastase.

Schimbarea presedintilor Camerelor intareste Coalitia

Liderul UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului „ar intari Coalitia de guvernare“. El a spus ca dupa remanierea Guvernului este nevoie si de schimbarea presedintilor Camerelor, astfel incat sa se poata intari Coalitia majoritara. „Sper foarte mult ca prin schimbarea presedintilor Camerelor sa se poata intari Coalitia noastra. Am vorbit prea mult despre asta, dar, la urma urmei, nu poti pretinde Opozitiei, fie chiar si presedintilor Camerelor, sa fie de acord cu initiativele majoritatii de guvernare. Ar fi bizar. Este bine daca si presedintii sprijina, prin program, apartenenta, convingeri, demersurile Coalitiei“, a spus Markó Béla.
El a reluat ideea privind necesitatea unei analize a activitatii Exectivului in scopul restructurarii unor ministere. „Problema cea mai profunda ar fi cea legata de agentii, autoritati, oficii. Unele sunt subordonate portofoliilor, altele Cancelariei primului-ministru, altele SGG, fara aproape nici o logica“, a aratat liderul Uniunii. (D.P.)