Comisia parlamentara de anchetare a faptelor presedintelui Traian Basescu a inceput ieri activitatea. In prima sedinta, convocata la Camera Deputatilor, membrii comisiei condusa de conservatorul Dan Voiculescu, au stabilit programul audierilor in acest caz si modul de lucru.
Comisia de ancheta va stabili daca presedintele Traian Basescu a incalcat intr-adevar Constitutia, asa cum au acuzat partidele din Opozitie. Presedintele comisiei, Dan Voiculescu, a declarat ca la audieri vor fi invitati atat seful statului, cat si o serie de politicieni printre care posibil si premierul Calin Popescu Tariceanu.
Comisia va trebui sa isi depuna raportul final pana pe 21 martie. Parlamentul va trimite Curtii Constitutionale eventuala cerere de suspendare a presedintelui Traian Basescu in termen de 3 zile de la depunerea raportului comisiei. Este de asteptat ca democratii sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ilegalitatea constituirii acestei comisii de ancheta. Reprezentantii PD sustin ca in Constitutie se spune foarte clar ca presedintele Romaniei raspunde pentru faptele sale doar in fata Parlamentului, si nu in fata unei comisii de ancheta, chiar daca ea este compusa din senatori si deputati.
 
' PSD ii cere sefului statului sa renunte la referendum
Social-democratii au decis sa dea curs invitatiei lansate de seful statului si au anuntat ca vor participa la consultarile de marti cu partidele parlamentare pe tema refrendumului privind votul uninominal.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca PSD ii va cere presedintelui sa renunte la referendum, pe care social-democratii il considera inutil si costisitor.
"Amestecul intre criza politica si alegerile europene este un demers nedemn", a declarat Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD.
"Alegerile europene sunt o obligatie pe care o avem in Romania, nu o promisiune facuta Uniunii Europene", a mai spus acesta.
Cristian Diaconescu a comentat ironic si "intensul schimb epistolar" din ultima vreme.
"Se pare ca presedintele si premierul sunt foarte preocupati de respectarea angajamentelor luate odata cu aderarea la UE", a declarat acesta.
 
' Nicolae Vararoiu: "Basescu nu poate fi audiat fortat"
La intalnirea de ieri, liderii social-democrati pun la punct o strategie in vederea negocierilor de la Cotroceni, convocate de presedintele Basescu. Referitor la anchetarea presedintelui Basescu, Nicolae Vacaroiu a declarat ca faptele sefului statului pot fi analizate de comisie, dar el nu poate fi obligat sa vina la audieri in Parlament. Din moment ce presedintele este ales de popor, vine in fata Legislativului cand doreste. Pe de alta parte, ministrii pot fi fortati sa vina la audieri.
Social-democratii au cerut presedintelui Basescu sa renunte la referendumul privind votul uninominal si vor amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Conform sondajelor de opinie, Partidul Social Democrat a inregistrat cea mai drastica scadere de imagine de la infiintare, respectiv 17%.
 
' PD contesta comisia care il ancheteaza pe Basescu
Partidul Democrat a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala infiintarea comisiei de ancheta a faptelor presedintelui Traian Basescu.
Democratii sustin ca in Constitutie se spune foarte clar ca presedintele Romaniei raspunde pentru faptele sale doar in fata Parlamentului, si nu in fata unei comisii de ancheta, chiar daca ea compusa din senatori si deputati.
Comisia de ancheta va stabili daca presedintele Traian Basescu a incalcat intr-adevar Constitutia, asa cum sustin partidele din opozitie.
Presedintele comisiei Dan Voiculescu, a declarat ca la audieri vor fi invitati atat seful statului, cat si o serie de politicieni printre care, probabil si premierul Calin Popescu Tariceanu.
' R.T., A.T.