Cateva personalitati din lumea academica si a afacerilor au lansat marti Registrul National al Aberatiilor, un catalog electronic in care oamenii care se lovesc, sunt afectati sau observa situatii aberante create de institutiile statului sunt incurajati sa-si inscrie experientele.
Registrul National al Aberatiilor este in opinia initiatorilor creat cu scopul de a-i determina pe oameni sa se implice, sa ia atitudine si sa se manifeste activ in ceea ce ei au numit viata cetatii.
George Butunoiu, cunoscut in domeniul resurselor umane, recrutarii si head hunting-ului, a precizat ca proiectul reprezinta viziunea unei organizatii apolitice, dar care are un obiectiv politic. "Obiectivul nostru politic este acela de a incuraja atitudinea politica a oamenilor care in ultima perioada sunt din ce in ce mai dezamagiti de atitudinea liderilor politici", a declarat Butunoiu.
Alaturi de el, in acest proiect s-au implicat manageri de top, consultanti sau antropologi cunoscuti care au precizat, rand pe rand, ca desi sunt diferiti unii fata de ceilalti, urmaresc acelasi scop: incurajarea actiunii publicului.
Registrul va fi un catalog, practic un site in care oricine poate publica, cu cate detalii doreste, o aberatie de care s-a lovit. Totusi acestea vor fi filtrate de un redactor, care va modera comentariile aparute pe site pentru a evita publicarea de inexactitati sau de mesaje intr-un limbaj suburban.
Aberatiile semnalate vor fi ierarhizate in timp, urmand a se face chiar si dezbateri publice la care sa fie invitati cei acuzati ca ar fi responsabili pentru aparitia celor semnalate.
Initiatorii, grupati intr-un ONG purtand acelasi nume de Registrul National al Aberatiilor, au precizat ca nu se ocupa decat de aberatiile a caror sursa este statul. "Nu ne intereseaza neregulile din companii sau din domeniul privat. Exista un site specializat pe asa ceva. Ne intereseaza doar actiunile institutiilor publice", a declarat Gabriel Biris.
Reprezentantii organizatiei - finantate din banii lor personali, dupa cum au aratat in conferinta de marti - au prezentat si sigla ONG-ului, un animal cu girofar pe cap, purtand la gat o cravata tricolora si in maini o geanta de functionar si un telefon mobil, care avea pe burta un numar de inmatriculare pe care era scris GU - 01- VON. "El este Guvon, nu mai are nevoie de nicio prezentare, el este sursa aberatiilor care speram ca le veti gasi in numar cat mai mare pe site", a mai spus Butunoiu.
La propunerea jurnalistilor, initiatorii proiectului au declarat ca analizeaza varianta ca in cazul tuturor aberatiile de pe site sa poata fi identificate persoanele din administratie care au creat situatiile pentru ca in urma presiunii publice acestea sa fie sanctionate.