' Partidele politice - intre colaborare si respingerea discutiilor cu Traian Basescu
Dupa anuntarea primelor rezultate estimative, adversarii politici ai presedintelui suspendat au iesit si ei, ca sa le multumeasca sustinatorilor. In timp ce unii au vorbit despre necesitatea unei colaborari viitoare, altii exclud din start orice discutie cu Traian Basescu. Conservatorii si Partidul Romania Mare au minimalizat insa victoria lui Traian Basescu. La randul lor, cei care au fost de partea lui Traian Basescu le-au raspuns parlamentarilor care au decis suspendarea.
 
' Tariceanu: "Romanii i-au mai dat o sansa lui Traian Basescu"
"Participarea la vot are o puternica semnificatie: preocuparile romanilor sunt altele decat preocuparile lui Traian Basescu", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la cateva minute dupa validarea presedintelui de catre popor.
"De maine, toate institutiile trebuie sa-si faca agenda in functie de nevoile populatiei", a declarat premierul Tariceanu.
"Consider ca romanii au demonstrat ca ii dau o a doua sansa lui Traian Basescu. Voi actiona in spiritul colaborarii, dar e nevoie sa inteleaga si el ca romanii i-au dat o alta sansa", a spus presedintele PNL.
 
' Emil Boc: "Avem un vot pentru continuarea proiectului inceput de Basescu"
Votul este cel mai bun medicament impotriva politicienilor iresponsabili, care au aruncat pe geam 20 de milioane de euro pentru acest referendum. Poporul a sanctionat parlamentarii care au decis suspendarea lui Traian Basescu, a declarat presedintele PD, Emil Boc. In cadrul referendumului Traian Basescu nu s-a schimbat. El si-a pastrat programul din 2004. Astazi, pe langa votul de respingere a demiterii, avem un vot pentru continuarea proiectului pe care l-a inceput, a mai spus Emil Boc.
 
' Mircea Geoana: "Basescu are o victorie fara glorie"
Liderii PSD s-au strans la sediul central al partidului pentru a intampina primele estimari ale votului pentru demiterea presedintelui.
Dragi cetateni, pentru prima oara in istoria tarii noastre am participat la un asemenea referendum, a spus liderul PSD, Mircea Geoana, la inceputul discursului sau. In pofida prezentei scazute, doresc sa multumesc tuturor participantilor la vot. A fost o campanie dificila si ostila. Apreciez si maniera discreta si eficace a presedintelui interimar, Nicoale Vacaroiu, a mai spus Mircea Geoana.
Votul de astazi nu ii ofera lui Traian Basescu dreptul de a se bucura. Este o victorie fara glorie. Lipsit de modestie Basescu nu pare sa fi inteles mare lucru din acest examen la care a fost supus poporul. Dar alegerea romanilor trebzuie respectata, a declarat liderul pesedist. Geoana a mai adaugat ca votul de astazi nu ii reda legitimitatea presedintelui si nici nu anuleaza votul acordat de o larga majoritate parlamentara pentru suspendarea lui Traian Basescu. Absenta a milioane si milioane de romani de la vot reprezinta un vot de blam pentru intreaga clasa politica, a mai spus Mircea Geoana.
Mircea Geoana a mai precizat ca regreta unele greseli pe care poate le-a comis in cadrul campaniei, care a fost prea violenta in limbaj.
 
' Dan Voiculescu: "Felicitari domnule presedinte!"
Felicitari domnule presedinte! Noi vom ramane cu ochii pe dumneavoastra si va vom sanctiona in continuare, a declarat presedintele Partidului Conservator Dan Voiculescu.
PC a facut parte din coalitia partidelor care au initiat procedurile de suspendare a presedintelui.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, l-a felicitat pe presedintele Traian Basescu in urma votului pentru referendum. "Felicitari, domnule presedinte, dar mare atentie ce faceti in continuare pentru ca noi vom ramane cu ochii pe dumneavoastra", a avertizat Voiculescu. Liderul PC nu a pierdut ocazia de a-l ataca pe seful statului, exprimandu-si rugamintea ca presedintele Basescu sa fie responsabil si sa nu mai vorbeasca in numele poporului, avand in vedere participarea romanilor cu drept de vot la urne.
"Din calculele noastre, referendumul a avut in favoarea lui Traian Basescu numai 30% din voturile romanilor. Practic, Traian Basescu poate vorbi in numele a 30% din poporul roman. Il rog sa nu mai pronunte poporul roman, ci sa spuna numai 30% din poporul roman pentru ca asa este corect."
 
' Presa externa: "Traian Basescu a supravietuit"
Traian Basescu a supravietuit fara emotii incercarii Parlamentului de a-l suspenda. Acesta este titlul afisat de numeroase publicatii internationale, care relateaza despre referendumul de ieri. Stirea despre rezultatele votului a fost prima din jurnalele informative ale EuroNews din aceasta noapte. La randul lor, ziarele europene amintesc, aproape toate de "nervozitatea" cu care Uniunea Europeana urmareste evenimentele de la Bucuresti.
Basescu a facut din lupta impotriva coruptiei principalul sau cal de bataie, de la sosirea sa la Cotroceni, si aceasta lupta i-a atras suspendarea de la 19 aprilie, scrie Le Figaro. Votul romanilor, continua cotidianul francez de dreapta, l-a "curatat" pe presedinte de acuzatiile aduse de partidele politice, insa lupta pentru putere nu s-a terminat odata cu referendumul. Basescu este un sef de stat practic lipsit de puteri, care trebuie sa lucreze cu o opozitie foarte hotarata, conchide Le Figaro.
Cotidianul spaniol de stanga El Pais, cu un tiraj de circa jumatate de milion de exemplare, apreciaza ca victoria lui Traian Basescu nu reprezinta sfasitul crizei care a paralizat Romania in urma cu cinci luni. Asta deoarece presedintelui suspendat ii lipseste sprijinul parlamentar. Tot El Pais vorbeste despre campania electorala care a aratat ca in Romania nu se stie cine este la putere si cine in opozitie si aminteste raportul Transparency International conform caruia Romania este tara cea mai corupta din Uniunea Europeana.
 
' Incidente amuzante cu politicienii la vot
Referendumul de sambata i-a adus din nou pe politicieni in atentia mass-media. Liderii politici nu au fost scutiti la vot de mici incidente, mai mult sau mai putin amuzante. Premierul a trebuit sa se caute pe listele electorale, iar democratul Radu Berceanu a fost atat de emotionat, incat si-a uitat buletinul acasa. Si exemplele ar putea continua. Unii politicieni au ajuns la sectia de vot mai devreme decat anuntasera, iar altii mult mai tarziu. In fata urnei, unii politicieni chiar s-au fastacit, in timp ce altii pareau mai curajosi. Pentru toti a fost o zi grea. In ciuda increderii pe care o afisa zilele trecute in ceea ce priveste rezultatul votului, Traian Basescu n-a avut ieri liniste. Mai emotionat a fost premierul Calin Popescu Tariceanu care figura pe liste cu un alt nume, in schimb presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu s-a aratat sigur pe el. Cat despre liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, acesta nu a uitat de cainii comunitari nici macar in ziua referendumului. Un exemplu a vrut sa dea si presedintele interimar Nicolae Vacaroiu care a asteptat rabdator dupa vot sa dea declaratii. In schimb, Valeriu Stoica s-a emotionat la vederea jurnalistilor.
' R.T., A.T.