La 9 mai 2012 se implinesc 135 de ani de cand Romania si-a castigat Independenta. Proclamarea independentei de stat si consfintirea ei prin purtarea razboiului din 1877- 1878, au inscris un moment culminant in istoria si dezvoltarea Romaniei.
In urma cu 135 de ani, la 9 Mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat Independenta de stat a Romaniei, deschizand drumul spre recunoasterea internationala a dreptului natiunii romane de a-si decide singura soarta.
Astfel, la 9 mai 1877, Mihail Kogalniceanu declara, in Parlament, ca suntem "in stare de rezbel", ca suntem "dezlegati de legaturile noastre cu Inalta Poarta si prin urmare suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare".
Adunarea Deputatilor voteaza o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca "rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala".
Intrata in razboi, in primavara lui 1877, Armata romana a triumfat pe campul de lupta, cucerind pe rand redutele otomane de la Plevna, Grivita (foto), Opanez, Smardan, Vidin. Castigata cu jertfa a peste 10.000 de ostasi, independenta tarii avea sa reprezinte un imbold moral pentru infaptuirea Marii Uniri.
Glorie si amintire vesnica eroilor care prin jertfa lor au infaptuit independenta Romaniei!