La aproape o luna si jumatate de la inceputul dezastrului produs in sudul judetului Dolj de revarsarea Dunarii, autoritatile au intrat, in sfarsit, in posesia notei de plata pentru reconstructie.
Cele zece comisii de evaluare constituite prin ordinul prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, la inceputul lunii mai au finalizat constatarea pagubelor in toate localitatile afectate de inundatii. Raportul intocmit de Prefectura Dolj care a fost deja inaintat Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului releva faptul ca, valoric, cele mai multe pagube produse de inundatii au fost inregistrate la nivelul locuintelor. Pana in prezent, echipele trimise in teren au stabilit ca 1.061 de case au fost avariate de inundatii, iar consolidarea acestora va costa statul peste 127 de miliarde de lei. Alte 636 de case din localitatile afectate au fost distruse de inundatii si vor necesita reconstructie in valoare totala de 346 de miliarde de lei. Pe lista autoritatilor au fost trecute si cele 571 de case care sunt in pericol de a se prabusi si pentru refacerea carora statul va scoate din buzunar alte 307 miliarde de lei vechi.
Reconstructia unei case, evaluata la 544 de milioane de lei
Eugen Marinescu, directorul Directiei pentru Verificarea Legalitatii Actelor din Prefectura Dolj, a declarat ca situatia care a fost prezentata la Bucuresti nu este definitiva si va fi modificata in functie de schimbarile survenite in cazul caselor aflate in pericol de prabusire care ar putea cadea in timp. "Comisiile mixte formate din reprezentanti ai Inspectoratului Judetean in Constructii, Directiei Agricole, Consiliului Judetean si Prefecturii Dolj, impreuna cu comitetele locale pentru situatii de urgenta, au stabilit sumele care acopera reconstructia sau consolidarea caselor. Pentru casele distruse si in pericol de prabusire s-a stabilit valoarea fixa de 15.500 de euro, adica 544 de milioane de lei pentru reconstructia unei case, iar pentru cele avariate valoarea s-a stabilit inmultind suprafata medie a unei case, adica 70 mp, cu valoarea consolidarii, adica 50 de euro/mp. Pentru fiecare casa care are nevoie de consolidare s-a calculat astfel o suma de 3.500 de euro. Constatarea pagubelor se va face in continuare, in functie de schimbarile survenite", a spus Eugen Marinescu. Acesta a precizat ca nu au fost inca evaluate cinci unitati de invatamant care au fost inundate de Dunare, pentru ca echipele nu au putut intra in incinte din cauza apei.
Refacerea infrastructurii va scoate 280 de miliarde din buzunarul statului
Gradul de afectare a digurilor si sistemelor de aparare impotriva inundatiilor a fost si el evaluat de comisii, care au stabilit ca pentru refacerea acestora ar fi nevoie de aproape 90 de miliarde de lei vechi. De la evaluare nu a fost omisa nici infrastructura afectata de revarsarea Dunarii. 11,2 kilometri de drum national au fost acoperiti de ape, iar reabilitarea portiunilor de drum afectate de inundatii a fost estimata la peste 140 de miliarde de lei vechi. Pe langa drumurile nationale, si drumurile judetene, si cele comunale vor avea nevoie de lucrari de refacere in urma revarsarii Dunarii, iar costurile totale ale reabilitarilor necesare la drumurile judetene si comunale se ridica la peste 40 de miliarde de lei. Alte obiective de infrastructura evaluate de comisiile trimise in teren au fost podurile si podetele. Reabilitarea celor 14 poduri si 65 de podete afectate de inundatiile din sudul judetului a fost estimata de autoritatile doljene la aproape 100 de miliarde de lei.
Pasunile, pierdere grea pentru sinistratii din sudul Doljului
O categorie aparte pe lista intocmita de autoritati este constituita din terenurile agricole si padurile care au fost afectate de inundatii. Inundarea controlata sau accidentala a afectat 33.334 de hectare de terenuri agricole si forestiere, pagube care au fost evaluate la 150 de miliarde de lei. Din suprafetele inundate, 32.403 hectare sunt terenuri agricole, iar o mare parte dintre acestea, aproximativ 11.000 de hectare, au fost cultivate cu grau si secara.
Cornel Popa, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala, a declarat ca, desi pierderile pentru agricultura doljeana nu sunt mari, o mare problema o constituie inundarea pasunilor pe care satenii isi duceau animalele. "Doljul are o suprafata de 480.000 de hectare cultivate, deci cele 33.000 nu ar insemna o pierdere foarte mare. Din pacate, in Lunca Dunarii erau cele mai multe terenuri de pasunat si fanete pe care satenii din sudul judetului isi duceau animalele la pascut, iar acum peste 7.000 de hectare au fost inundate. Solutii pentru animalele sinistratilor s-au gasit pentru ca le-au mai dus si in comunele vecine la pascut", a spus directorul Cornel Popa.
In total, costurile pentru reconstructia si refacerea obiectivelor afectate de inundatii au fost estimate de autoritatile doljene la peste 1.421 de miliarde de lei, adica aproximativ 40 de milioane de euro. Ramane insa de vazut cine va achita nota de plata calculata de autoritatile doljene.