Cei 35 de observatori romani desemnati de partidele parlamentare sunt cu un picior in PE si asteapta validarea de catre plenul Parlamentului. Observatorii de la PD si PSD, ultimii ramasi, vor fi desemnati pana luni si prezentati la Birourile Permanente reunite ale Camerelor.

Partidele parlamentare vor prezenta lista cu cei 35 de senatori si deputati care vor fi observatori in PE luni, in sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere, urmand sa fie supusa aprobarii plenului. Pana acum, PNL, PRM, UDMR si Partidul Minoritatilor si-au desemnat observatorii, urmand ca pana luni acestia sa fie nominalizati si de PD si PSD. Candidatii au fost selectionati dupa criteriile stabilite de grupurile parlamentare, care au constat in cunoasterea limbii engleze sau franceze, cunoasterea institutiilor europene si a acquisului comunitar, experienta politica internationala si nedetinerea de functii de conducere in Parlament, in grup sau in filiale.

Cate 12 la Alianta si la PSD

Algoritmul viitoarei delegatii de observatori romani la PE a fost configurat pe structura Comisiei de integrare europeana, potrivit intelegerii dintre liderii grupurilor parlamentare. Astfel, din cei 35 de parlamentari, 12 vor fi de la PSD, sapte de la PNL, cate cinci de la PD si PRM, trei de la UDMR, doi de la PC si unul de la Minoritati. PNL i-a desemnat pe cei sapte observatori joi, dupa audierea a 14 candidati. Astfel, vor fi observatori deputatii Mona Musca, Mircea Cosea, Raluca Turcan, Ovidiu Silaghi, Tiberiu Barbuletiu si senatorii Adrian Cioroianu si Nicolae Vlad Popa, iar supleant deputatul Adina Valean.
Cei cinci observatori ai PRM desemnati de Biroul Permanent sunt deputatii Daniela Buruiana, Petre Popeanga, Vlad Hogea si senatorii Eugen Mihaescu si Viorel Duca. Ei au fost selectionati pe baza cunoasterii problematicii UE, a acquisului comunitar si a relatiilor Romaniei cu UE, a unei bune activitati parlamentare si cunoasterea de limbi straine.
Grupurile parlamentare ale UDMR au hotarat miercuri seara ca deputatii Atilla Kelemen si Sandor Konya-Hamar si senatorul Karoly Szabo sa participe la lucrarile legislativului european. Partidul Conservator i-a selectat pe senatorul Silvia Ciornei si pe deputatul Dumitru Becsenescu, care sunt si membri ai Comisiei de integrare europeana. Observatorul in PE al Grupului minoritatilor nationale va fi deputatul Ovidiu Victor Gant.

Restantierii

Democratii isi vor desemna observatorii in sedinta de duminica a Biroului Permanent National (BPN). Presedintele interimar al partidului, Emil Boc, a precizat ca este necesara cunoasterea a doua limbi straine si capacitatea candidatului de a face lobby Romaniei si de a renunta la functiile politice in partid. Conducerea PSD va desemna in sedinta de luni a BPN pe cei patru senatori si opt deputati viitori observatori la PE. Selectia va fi facuta de o comisie condusa de presedintele Consiliului National, Dan Mircea Popescu. Pentru cele 12 locuri de observatori si-au anuntat candidatura opt senatori, printre care Corina Cretu, Antonie Iorgovan, Rodica Stanoiu si Razvan Theodorescu, si 13 deputati, dintre acestia Titus Corlatean, Ioan Mircea Pascu, Daciana Sarbu, Adrian Severin si Mihai Tanasescu.

Program de observator

Viitorii observatori in legislativul european vor lipsi motivat de la lucrarile Parlamentului Romaniei incepand din septembrie, insa vor primi indemnizatia de parlamentar. Cu privire la cheltuielile legate de cazare, masa si transport, acestea vor fi asigurate de PE. Observatorii romani vor lucra o saptamana la grupul politic, o saptamana la comisii si o alta saptamana vor participa la lucrarile PE. Ei vor incepe activitatea de la 26 septembrie, prima zi a sesiunii plenare a PE, care va avea loc la Strasbourg, in perioada 26-29 septembrie. Parlamentul European se reuneste in plen o saptamana in fiecare luna. In rest, doua saptamani sunt consacrate reuniunilor din cadrul comisiilor permanente specializate si o saptamana intrunirilor din cadrul grupurilor politice, la Bruxelles.