Situatie de neimaginat in teritoriu, unde, conform datelor centralizate de Biroul Electoral Judetean, au fost declarate nule circa 35.000 de buletine de vot, ceea ce reprezinta peste 12% din totalul voturilor valabil exprimate.

Ce s-a intamplat la primul tur al alegerilor locale in judetul nostru este de neinteles chiar si pentru specialistii in domeniu. Dintre cele 220.246 de voturi valabil exprimate au fost anulate 15.923 de buletine de vot la alegerile pentru desemnarea noului presedinte al Consiliului Judetului.

Pentru functiile de consilieri judeteni lucrurile stau si mai rau. La un numar de 217.243 de voturi valabil exprimate pentru functiile de consilieri judeteni reprezentantii sectiilor de votare au considerat ca se impune anularea a 18.888 de buletine de vot. In total circa 35.000 de voturi anulate, ceea ce reprezinta peste 12% din numarul alegatorilor care s-au prezentat la urne. De amintit este ca procentul amintit este dublu fata de cel prevazut de lege pentru reluarea alegerilor.

Inutil sa mai spunem ca nu se stie in ce conditii au fost anulate buletinele de vot cu pricina, daca au existat intr-adevar motive intemeiate pentru a se face acest lucru sau daca membrii sectiilor de votare au apreciat arbitrar ce trebuie anulat si ce nu. Cert este un lucru: cu 35.000 de voturi anulate balanta in lupta pentru sefia Consiliului Judetului putea fi foarte usor schimbata, tinand cont ca distanta dintre primul si al doilea candida, dar sI dintre al doilea si al treilea, este de 4.000 de voturi.

PD-L Galati a cerut Biroului Electoral Central ca alegerile sa fie reluate in judet pe motiv ca rezultatele scrutinului nu reflecta vointa electoratului, institutia urmand sa se pronunte asupra contestatiei in urmatoarele zile.

Acreditarile, din nou pe tapet

Intre atatea scandaluri privind fraude electorale si contestatii, Biroul Electoral Judetean s-a vazut nevoit sa reia ieri discutiile pe marginea celor 378 de cereri de acreditare depuse de "Ziarul de Galati" si Antena 1. Cu 9 voturi "impotriva" si 6 "pentru", solicitarea a fost respinsa de BEJ pentru a treia oara.

Ramane de vazut de cate ori va mai fi reluata problema pana la turul doi. In noul Consiliu al Judetului, asa cum a iesit dupa alegerile de duminica, configuratia pe mandate este urmatoarea: PSD (11), PD-L (7), PNL (7), PC (7). De precizat este ca Partidul Democrat Liberal si Partidul National Liberal au obtinut cate un mandat in plus in urma repartizarii mandatelor neatribuite pe baza numarului de voturi neutilizate.

Partidul Social Democrat a castigat la randul sau un mandat suplimentar, in conditiile in care Eugen Chebac a devenit presedinte al Consiliului Judetului. Conform noilor reglementari, mandatul sau de consilier judetean va fi preluat de candidatul PSD aflat pe pozitia a douasprezecea pe lista. Maratonul electoral este departe de a se fi incheiat, BEC urmand sa se pronunte atat asupra solicitarii de renumarare a voturilor, cat si a celei privind reluarea alegerilor.