HotNews informeaza: "24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane. Presedintele Traian Basescu a fost huiduit la manifestarile de la Iasi
Multimea a strigat la Iasi: "Unirea - Cuza cel Mare, Basescu - dezbinare"

Luni, 24 ianuarie, se implinesc 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane: Moldova si Tara Romaneasca. In tara si in Bucuresti se desfasoara manifestari culturale, militare si religioase. Ca in fiecare an, ‘‘centrul de greutate‘‘ al manifestarilor dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859 este Iasiul, scrie Agerpres.
Teodor Baconschi a facut un apel la respect. "Numai prin munca si responsabilitate vom depasi acest moment. Sunt convins ca respectul de sine ne va duce la situatia de a fi respectat in Europa."
In jurul orei 10:00, presedintele Traian Basescu a sosit la Iasi. Seful statului a fost huiduit de mai multe persoane, care au strigat "Hotul!" si "Demisia!". Traian Basescu a vrut sa dialogheze cu pensionarii militari, dar acestia l-au huiduit in permanenta si au refuzat dialogul. In cele din urma, presedintele s-a intors pe scena, alaturi de restul oficialilor prezenti la ceremonie.
Initial, pensionarii militari ar fi trebuit sa se adune in piata la ora 13.00 pentru un miting, dar acestia au ajuns la ceremonie inca de la primele ore ale diminetii. Cind a coborit din masina, Traian Basescu a fost huiduit atit de pensionarii militari, cit si de restul iesenilor prezenti la ceremonie.
La Iasi sunt prezenti si liderii principalelor partide politice de opozitie, Victor Ponta si Crin Antonescu. Primarul municipiului, Gheorghe Nichita, a facut un apel la oficialitatile care vor veni la Iasi, sa nu politizeze evenimentul.

Programul manifestarilor organizate la Iasi cu ocazia aniversarii Unirii Principatelor

• Intre orele 9,00 si 9,50 in Piata Unirii din Iasi va fi organizat un moment folcloric intitulat "Noi suntem romani", sustinut de Sofia Vicoveanca, Elisabeta Turcu, Veta Biris si sotii Rednic.
• Actorul iesean Daniel Busuioc va da citire Proclamatiei "Romania s-a nascut la Iasi", dupa care va urma un Te Deum. Oficialitatile sosite la Iasi cu acest prilej vor sustine cate un discurs, dupa care vor depune coroane la Monumentul ‘Al. I. Cuza‘ din Piata Unirii. Momentul va fi urmat de defilarea Garzii de Onoare, intonarea Horei Unirii si desfasurarea Horei Populare.
• Oficialii se vor deplasa la Biserica ‘Trei Ierarhi‘ pentru a lua parte la slujba de comemorare si depunere de coroane la mormantul lui Al. I. Cuza. De asemenea, in cartierele municipiului resedinta va fi organizat un Flash Mob cu formatia "The Sky".
• Seara, de la ora 17,45 la ora 18,00, 100 de militari vor marsalui cu torte aprinse pe traseul Piata Unirii - Palatul Culturii. Manifestarile dedicate acestei zile de catre municipalitatea ieseana se vor incheia cu un spectacol de muzica usoara sustinut, pe esplanada Palatului Culturii, de Alexandra Stan si Horia Brenciu & H.B. Band.
• Aproximativ 5.000 de portii de fasole cu ciolan afumat, carnati si vin fiert vor fi impartite de autoritatile locale de Ziua Unirii Principatelor Romane in fata Cinematografului Tineretului.