Asociatia Pro Democratia a realizat o evaluare a cheltuielilor in campania electorala luand in considerare tarife ale institutelor media. Cifrele au o valoare aproximativa, intrucat, potrivit lui Cristian Parvulescu, nu se cunoaste felul in care s-au negociat reducerile care se acorda de obicei pentru aparitiile publicitare. Liderul APD a atras atentia ca, in anumite judete ale tarii, PSD+PUR controleaza unele agentii de publicitate, motiv pentru care reducerile au putut fi substantiale.
Datele cu privire la costurile cu publicitatea scrisa si cea stradala au fost obtinute prin monitorizarea facuta la nivelul Capitalei si a judetelor Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Timis si Valcea, aceasta reprezentand unul dintre motivele pentru care costurile sustinute de UDMR sunt subevaluate.
Costel Popa, coordonatorul programului de monitorizare, a tinut sa explice ca suma de 7,5 milioane de dolari reprezinta, de fapt, jumatate din costurile campaniei, la care se adauga cheltuielile legate de organizare, personal, firme de consultanta etc.

UN PSD+PUR - campioana la cheltuieli

Cele mai mari cheltuieli pentru publicitatea stradala si cea in presa scrisa le-a avut UN PSD+PUR, cu toate ca diferenta fata de ADA este mai mica in comparatie cu campania din iunie 2004. La alegerile locale, raportul cheltuielilor Uniune/Alianta era de 3/1, in timp ce in prezent acest raport este de 1,5/1.
In privinta candidatilor la Presedintie, Traian Basescu este mai promovat decat Adrian Nastase in presa scrisa, aportul fiind de 150.000 USD mai mult decat principalul sau contracandidat.
In aceasta campanie electorala, ADA a investit de doua ori mai multi bani decat in campania locala (1,5 milioane USD), in timp ce nivelul UN PSD+PUR a ramas constant in jurul sumei de 2,4 milioane USD.

APD reclama abuzul de resurse publice in campanie

Cristian Parvulescu, lider APD, a tinut sa incrimineze implicarea Guvernului Romaniei in campania electorala prin spoturi publicitare ale unor programe sociale.
El a dat doua exemple, cel al publicitatii pentru ANL si cel al programului “Autostrada soarelui“, care au costat bugetul de stat, numai in ultima saptamana, 65.000 de dolari. Parvulescu este de parere ca acest abuz de resurse publice este o frauda care afecteaza alegerile inca de acum.