Primaria Craiova si-a pus deoparte pentru acest an o suma imensa pentru organizarea de spectacole
O apriga disputa a avut loc in sedinta de saptamana trecuta a consiliului local, pe tema banilor alocati in 2012 Serviciului "Imagine, Relatii Internationale, Purtator de cuvant, Redactie Ziar" din cadrul Primariei Craiova. Suma prevazuta in buget - 1,5 milioane de lei (adica 15 miliarde de lei vechi) - pare sa fie cea mai mare din istoria Primariei Craiova alocata acestui serviciu.
Viceprimarul PDL Marinica Dinca propusese ca acesti bani sa fie luati de la Imagine si alocati reparatiei de strazi: "Asa cum s-au putut organiza in mai multe randuri, in ultimii ani, spectacole grandioase numai pe sponsorizari, tot asa se putea face si in 2012. De aceea eu am propus ca toti acesti bani - sau macar o parte din ei - sa fie luati de la Imagine si sa fie alocati pentru reparatii strazi".
Primarul Antonie Solomon s-a opus insa, sustinand ca "banii raman asa cum am propus", iar consiliul local n-a sprijinit nici el propunerea PDL, preferand ca suma sa fie alocata spectacolelor in aer liber si nu strazilor. Asa se face ca Serviciul Imagine al Primariei Craiova a primit o alocatie bugetara de 1,5 milioane de lei.
Fonduri pentru deplasari

Prin "Nota de fundamentare privind cheltuielile estimative necesare activitatilor ce se vor desfasura prin grija Serviciului Imagine, Relatii Internationale, Purtator de cuvant, Redactie Ziar in anul 2012", intocmita de sefa acestui serviciu, Oana Raducanoiu, suma alocata va avea destinatii precise. Cel mai putin - 50.000 de lei - s-a alocat pentru "publicitate in mass-media". In schimb, 350.000 de lei au fost dati pentru "Protocol si reprezentare", aici intrand banii cheltuiti atat cu intretinerea delegatiilor oficiale sosite in Craiova din tara sau strainatate, cat si cheltuielile necesare pentru plecarea in tara sau in strainatate a unor delegatii ale Primariei sau Consiliului Local Craiova. Pentru deplasari in strainatate, au mai fost alocati separat Serviciului de Imagine 70.000 de lei.
"De asemenea, vor fi oferite servicii de protocol in cadrul urmatoarelor evenimente: Ziua Unirii - 24 ianuarie, Festivalul Indragostitilor, Festivalul Marin Sorescu, Ziua Basarabiei, Sarbatori Pascale, Ziua Europei, Ziua Internationala a Copilului, Ziua Imnului si Drapelului National, Zilele Municipiului Craiova, Ziua Nationala a Romaniei, 22 Decembrie, manifestari dedicate sarbatorilor de iarna", se arata in nota de fundamentare.
Pentru "Carti, publicatii si materiale documentare" s-au alocat din bugetul local 310.000 de lei. Banii vor fi folositi pentru "realizarea de materiale de prezentare si promovare a imaginii municipiului Craiova". Mai precis, angajatii primariei se vor ocupa de "filmarea celor mai importante evenimente organizate de institutia noastra" si a "principalelor obiective din municipiul Craiova". Din aceiasi bani, ei vor realiza un album de prezentare a Craiovei, dar si o serie de miniaturi cu imagini din oras, purtand semnatura cunoscutului caricaturist Stefan Popa Popa’S.

Distractii pe bani publici

Cea mai mare suma - 720.000 de lei - din banii Serviciului de Imagine este alocata capitolului "Alte cheltuieli cu bunuri si servicii". De aici sunt, de fapt, finantate toate spectacolele organizate de primarie. Pe lista spectacolelor prevazute in 2012 se afla Festivalul Indragostitilor, care va cuprinde manifestari nu doar pe 14 februarie (Valentine’s Day), ci si pe 24 februarie (de Dragobete), 1 Martie si 8 Martie.
Tot in primavara va fi organizat si Festivalul Marin Sorescu, in martie vor fi Zilele Francofoniei, iar pe 21 iunie este programata Sarbatoarea Muzicii.
Din banii indicati mai sus trebuie platite transportul, cazarea si onorariile artistilor, florile oferite acestora, scena, sonorizarea si luminile, eventualele premii si artificii si pentru alte spectacole muzical-artistice. Printre acestea se afla Ziua Basarabiei (sarbatorita in martie), Sarbatorile Pascale, Ziua Europei (9 mai), Ziua Internationala a Copilului (1 iunie), Ziua Imnului, Ziua Drapelului, Zilele Municipiului Craiova (in octombrie). Tot de aici vor fi organizate manifestarile de 1 Decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) si 22 Decembrie (Ziua Revolutiei), ocazii pentru care sunt alocati bani inclusiv pentru "servicii de restaurant pentru populatia Craiovei". N-au fost uitate nici sarbatorile de iarna, pentru care se vor plati din bugetul local de la artificii si onorariile artistilor chemati la spectacolele de Craciun si Revelion, la cadourile pentru colindatori. Un alt spectacol de amploare organizat cu bani publici va avea loc la inaugurarea Salii Polivalente. In plus, sunt programate si manifestari cultural-artistice pentru perioada estivala - de la muzica de promenada a Fanfarei Militare, la un mare festival de film, "pus in scena" tot de primarie.

Opiniile cititorilor

Chestionati ieri, pe Facebook, cititorii Gazetei de Sud au pareri imparțite cu privire la fondurile alocate pentru Imagine.
"In nici un caz pentru Imagine. Avem nevoie de strazi, de canalizari, sa scapam de caini si apoi de concerte. Acum mi-e foarte clar de ce nu s-a rezolvat problema cainilor in toti acesti ani. Pai, sa-ti propuna consiliul local buget de patru ori mai mare pentru asta, iar tu, ca primar, sa-i realoci tot la panselute? Dar stiti cum e, panselutele nu se numara...", spune Adrian Vintila. "Dar noua panselute si concerte ne trebuie, nu strazi fara caini maidanezi", spune Roxana Elena.
"Bravo! Strazi sparte si maidanezi vor fi mereu! Haideti sa invatam sa ne mai si distram. Nu dormi si nu mananci pe strada! In Craiova nu exista modalitati de petrecere a timpului liber! Craiova e un oras - centru universitar, oamenii ar trebui sa aiba si preocupari de petrecere a timpului liber!", crede Jikky.
"Cred ca niste strazi reparate si curate ajuta mult mai mult imaginea orasului decat o serie de spectacole. Consider ca primaria ar trebui sa-mi paveze drumul spre distractie si nu sa mi-o ofere fortat", sustine Alex Popescu. Aceeasi parere o are si Nicolae Dragos-Cosmin, care spune: "1,5 milioane de lei pentru Imagine? Cu banii astia se poate repara o strada, o canalizare, ceva... Craiova are nevoie de infrastructura si curatenie, nu de unul sau doua concerte in centrul orasului. Cei care vor sa se distreze se pot duce la club, sunt atatea in Craiova!".
"As dori sa fac si eu cateva precizari, cu riscul de a 'deranja' cativa dintre cititorii acestui ziar. De mica am fost invatata sa 'nu ma intind cat nu-mi este patura' si, desigur, asa ma astept sa gandeasca si multi dintre tinerii acestui oras. Ma refer la faptul ca ar trebui sa ne preocupe mai mult estetica acestui oras, pe care noi il consideram european, si dupa aceea, cu drag, sa organizam cat mai multe evenimente si spectacole de mare anvergura... De exemplu, as dori sa mentionez faptul ca aproape toate cartierele marginase sunt pline de gropi si majoritatea nu sunt asfaltate... Pai cum credeti ca pot veni acei oameni la concerte, fericiti si bucurosi, cand incaltamintea lor este plina de namol si masina poate e stricata de la drumul impracticabil? In al doilea rand, ce facem, taiem de la caini si dam la panselute? Taiem de la strazi si dam la imagine? Panselutele se mai ofilesc si trebuie reimprospatate urgent, iar imaginea... Slava Domnului, e greu de cuantificat prestatia artistilor... Ohoo, pai ce facem? Deja se simte miros de campanie in aer, domnule primar? Si acum va intreb eu pe dumneavoastra: Unde este primarul din inimile noastre?", intreaba Andra Colocotronis.