DeCeNews : Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Traditii si obiceiuri

Circa 500.000 de romani sunt aniversati, sambata, de ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (Paul, la catolici). Denumita popular si Sanpetru, ziua de 29 iunie marcheaza mijlocul verii agrare si sfarsitul celei de-a doua perioade importante de post dintre cele patru de peste an.
Sfantul Apostol Petru a propovaduit Evanghelia in Ierusalim, in Iudeea si in Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima data crestini, iar apoi in Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mica si Bitinia. Conform traditiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfantul Apostol Petru a sfarsit muceniceste in capitala Imperiului Roman, fiind rastignit cu capul in jos in timpul imparatului Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost rastignit Sfantul Petru se afla astazi Bazilica San Pietro din Vatican.
Sfantul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numarat printre cei care au petrecut alaturi de Mantuitor, s-a adaugat cetei apostolilor dupa Inaltarea Domnului la cer si Pogorarea Duhului Sfant. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos.
Dupa Sfintele Evanghelii, Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona si frate mai mare al lui Andrei, cel dintai chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon pana cand Mantuitorul i-a schimbat acest nume in Chefa sau Petru.
Sfantul Apostol Pavel, supranumit "apostolul neamurilor" pentru ca a predicat Evanghelia mai ales paganilor, s-a nascut intr-o familie de iudei bogati in Tarsul Ciliciei, primind o educatie stralucita in scoala rabinului Gamaliel. La inceput, Saul, caci asa fusese numit la nastere, a fost un adept infocat al legii mozaice si un dusman de moarte al crestinilor.
Este cunoscuta intamplarea petrecuta pe drumul Damascului, cand, plecat sa-i persecute pe crestini, Saul se intalneste cu Iisus cel inviat si se converteste la crestinism, devenind, cum spune Fericitul Augustin, "din lup, miel, din persecutor infocat, un vestitor neobosit al Evangheliei, invatator si apostol al popoarelor".
Pavel a propovaduit pe Hristos tuturor, strabatand in trei calatorii misionare toata Asia, Spania, Britania si Italia, infiintand comunitati crestine si hirotonisind episcopi, preoti si diaconi.
De ce sunt sarbatoriti impreuna cei doi sfinti
Sfintiii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansate de Nero.
Biserica Ortodoxa ii cinsteste in mod special pe cei doi apostoli, randuind o perioada de post speciala. Postul Sfintilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an (alaturi de cele ale Pastelui, Sfintei Maria si Craciunului). In vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.
Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, postul Sinpetrului are o durata variabila, in functie de data variabila a Pastilor.
Postul de Sanpetru a fost marcat anul acesta timp de doar trei zile, de miercuri, pana vineri, si aceasta pentru ca data de incepere a acestui post se calculeaza in functie de Paste, in timp ce sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel are data fixa.
Astfel, se poate intampla, cum s-a intamplat anul acesta, ca data de incepere a postului sa fie dupa sarbatoare, stabilindu-se atunci un numar de zile pentru post inainte de Sanpetru.
In mod normal, acest post incepe luni, la o saptamana dupa Rusalii, care sunt sarbatorite la 50 de zile dupa Paste. Anul acesta Rusaliile au fost sarbatorite pe 23 iunie, iar postul Sfintilor Petru si Pavel ar fi trebuit sa inceapa luni, pe 1 iulie.
Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt patronii penitenciarelor
PS Visarion, episcopul Tulcii, a spus recent, cu ocazia unei slujbe savarsite pentru persoane private de libertate, ca "Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt patronii penitenciarelor pentru ca amandoi au trecut prin lanturi si prin inchisori pentru cuvantul Evangheliei lui Hristos. Ambii au fost eliberati in chip minunat de ingerul Domnului in urma rugaciunilor pe care ei le-au facut, la care se adaugau si rugaciunile intregii Biserici".
In traditia populara, Sanpetru apare fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta.
In povesirile si snoavele populare Sanpetru este un om obisnuit: se imbraca in straie taranesti, se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic si bun sfetnic, Sanpetru este luat de Dumnezeu in cer unde ii incredinteaza portile si cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste camarile ceresti, imparte hrana animalelor salbatice, in special lupilor, fierbe grindina pentru a o marunti si a o face mai putin periculoasa.
Se crede ca, la marile sarbatori (Craciun, Anul Nou, Boboteaza, Mucenici, Sangeorz, Sanziene), Sanpetru poate fi vazut de pamanteni la miezul noptii, cand se deschide pentru o singura clipa cerul, stand la masa imparateasca in dreapta lui Dumnezeu. Sanpetru este cel mai cunoscut "sfant" al calendarului popular.