Osho, pe numele sau la nastere Chandra Mohan Jain, numit in anii 1960 Acharya Rajneesh, apoi Bhagwan Shree Rajneesh (in anii 1970-1980), apoi Osho in ultimii ani ai vietii (11 decembrie 1931 - 19 ianuarie 1990) a fost un filozof, guru si invatator spiritual indian, fondator al curentului spiritual Neo-Sannyas, Rajnish sau Oshoism. Osho s-a nascut in Kuchawada, India, la 11 decembrie 1931. Tatal sau a fost negustor de haine si apartinea religiei jainiste. In 1946, Osho are experienta primului sau satori.(Satori inseamna inlaturarea falsului si patrunderea in real in exterior, in centru in interior, in sinele tau natural, ordinar, obisnuit.)

Biografie

De-a lungul anilor experientele sale meditative au devenit din ce in ce mai profunde. La varsta de 21 de ani atinge ceea ce el denumea iluminarea, cea mai inalta culme a constiintei omenesti. In acel moment, spune Osho, biografia lui exterioara a luat sfarsit; de atunci el s-a vazut traind o stare de totala unitate cu legile intime ale existentei. In plan exterior si-a continuat studiile la Universitatea din Sagar, unde a absolvit cu onoruri Prima Clasa de Filozofie. A fost Campionul unui concurs al dezbaterilor pe intreaga Indie, castigand Medalia de Aur. Dupa terminarea facultatii, este numit profesor de filozofie la Colegiul Sanskrit din Rajpur si apoi la Universitatea din Jabalpur. Intreprinde calatorii in intreaga Indie, vorbind in fata unui larg auditoriu si polemizand cu liderii religiosi in dezbateri publice. In 1966 Osho demisioneaza pentru a se dedica in intregime scopului de a initia omul modern in arta meditatiei. Incepe sa conduca tabere de meditatie; se adreseaza curent unor multimi de 20.000 - 50.000 de persoane in cadrul adunarilor ce aveau loc in aer liber. In 1974 este inaugurat ashramul de la Poona. Influenta lui spirituala este de nivel mondial. Grupurile de terapie existente in jurul lui Osho in acea vreme combinau tehnicile meditative din Orient cu psihoterapia occidentala. Cuvantul Osho provine din japoneza veche: O inseamna cu multa recunostinta, iubire, gratitudine dar si echilibru, armonie. Sho inseamna extinderea multidimensionala a constiintei si total binecuvantat de existenta. Osho a decedat la 19 ianuarie 1990; fara sa fie resemnat sau fatalist, el a explicat discipolilor sai:
- Existenta a hotarat ca mi-a venit timpul.
Pentru el devenise limpede ca a ramane in limitele trupului nu era lucrul cel mai important pentru dezvoltarea operei sale. Inainte de a muri, a mai spus:
- Va las visul meu.

Scrieri

Osho nu are ceea ce poate fi numit o opera scrisa, el nu a scris propriu-zis nicio carte. Cartile publicate sub numele sau sunt transcrieri ale discursurilor sale, datorate discipolilor sai. In timpul vietii sale, aceste transcrieri au fost facute sub indrumarea si atenta sa supraveghere. Discursurile lui Osho acopera domenii foarte largi ale cunoasterii, de la psihologie la filosofie, fara sa constituie propriu-zis un sistem, deoarece Osho insusi a fost impotriva oricarui sistem de gandire. Gandirea sa era in viziunea sa o cale, prin care Osho a incercat sa adapteze invataturile traditionale orientale contextului specific al lumii contemporane. Discursurile sale sunt fie conferinte tematice fie raspunsuri uneori foarte dezvoltate la intrebari puse de discipolii sai. Tematica acestora este intotdeuna un pretext pentru a contura propria gandire (sau cum o numeste Osho in titlul uneia dintre carti - Calea Mea, Calea Norilor Albi) fie ca este vorba de comentarii pe marginea scrierilor traditionale (precum Dhammapada atribuita lui Buddha, textele Upanishadelor, Vedanta sau Vijnana Bairava), Noul Testament, Evanghelia dupa Toma, scrieri ale unor poeti si ganditori precum Khalil Gibran sau simple povestiri Zen. Aceste discursuri au fost stranse in apoximativ 650 de volume si traduse in peste 34 de limbi. Considerandu-se un iluminat, un trezit, Osho are o viziune proprie asupra traditiilor spirituale orientale, viziunea a unui "martor", care "vede dinauntru", dar si cea a unui interpret al marilor religii occidentale, in special al crestinismului, oferind astfel o perspectiva complexa, unitara plina de intelesuri majore asupra acestora.
- In seria de 12 volume intitulate generic Dhammapada - Calea lui Buddha, Osho comenteaza pe larg cartea cea mai cunoscuta a canonului buddhist, considerata unanim standardul etic al lui Buddha Sakhyamuni insusi.
- In carti precum Bodhidharma, cel mai mare maestru Zen sau Rinzai - Maestrul Irationalului sau Dogen, Maestrul Zen, Osho evidentiaza rolul exceptional jucat de Bodhidharma, cel care a implementat in China invatatura cea mai inalta a buddhismului; la contactul cu daoismul, aceasta invatatura a capatat o nota specific chineza devenind Zenul, care, ulterior, prin maestri precum Dogen sau Rinzai a fost transferat in Japonia.
- In Meditatia: arta extazului interpreteaza in beneficiul cititorului modern lucrarea fundamentala a traditiei sivaite din Kashmir, Vijnana Bairava, unde sunt redate 112 tehnici si metode de meditatie menite sa duca la realizarea Fiintei interioare si la iluminare.
- In cartea Mesia, Osho pune in lumina mesajul de iubire, universal si transreligios, cuprins in lucrarea Profetul a marelui poet, artist plastic si vizionar arab Khalil Gibran.
- In Marele secret, Osho se foloseste de cantecele incomparabile ale lui Kabir despre Preaiubitul, o expresie sufi ce desemneaza starea de iluminare, pentru a descrie starile extatice ale marelui mistic.
- In Vino, urmeaza-ma sau in Samanta de mustar, Osho comenteaza, in special in lumina Evangheliei dupa Toma si a Evangheliei dupa Ioan, mesajul si faptele savarsite de Christos, intemeietorul religiei crestine.
- In carti precum Tao viu sau Barca goala, Osho analizeaza doua opere fundamentale ale maestrilor daoismului, Lao Zi si Huang Zi, evidentiind adevarurile esentiale ale caii naturale de a trai si rolul efortului propriu in realizarea naturii adevarate.
- In Alchimia Yoga sau in Calea Yoga, in care comenteaza sutrele lui Patanjali, Osho ne face cunoscute tehnicile si metodele specifice sistemului Yoga menite sa duca la depasirea conditiei umane si la realizarea unitatii cu Divinul.

Lucrari traduse in limba romana

- Osho - Calea perfecta, Traducere de: Dan Chiaburu, Editura Herald, Colectia Zen, Bucuresti, 2002, 176 p.

- Osho - Cartea despre barbati , Traducere de I.Danasel, Cristina editura MIX, Brasov, 2001, 184 p.

- Osho - Cartea despre femei editura Mix; data aparitiei: Noiembrie 2012

- Osho - Cand iubesti.Cum sa iubesti constient si sa relationezi fara teama.Traducere Bogdan Chicea, editura ProEditura si Tipografie; data aparitiei ianuarie 2008; nr de pagini 28.

- ABC-ul iluminarii de OSHO, editura Pro Editura si Tipografie
Traieste o experienta fara a o numi in vreun fel

- OSHO - ZEN - TAROT de OSHO, editura Mix
Jocul de carti transcendent al Zenului Intoarceti atentia de la ceea ce se intampla in exterior, pentru a putea intelege mai bine ceea ce se intampla in subconstient.

- Secretul secretelor de OSHO, editura Mar
O introducere la stravechea invatatura taoista Secretul florii de aur SECRETUL FLORII DE AUR este una dintre cele mai ezoterice tratate din lume. Iti va arata calea pentru a deveni mai mult decat trup. Iti va arata calea de a merge dincolo de moarte. Iti va arata calea pentru a inflori.

- Farmacie pentru suflet de OSHO, editura Mix
Lucruri simple pe care le puteti face pentru a evita neplacerile vietii de zi cu zi: 101 metode Cartea reprezinta o colectie cuprinzatoare de metode de meditatie si de sfaturi, care au drept scop promovarea unei stari de bunastare in toate aspectele vietii noastre.

- Iubire, libertate si solitudine de OSHO, editura Mix
O noua viziune asupra relatiei de cuplu