destepti.ro in formeaza : Scriitorul Lovecraft si Cthulhu
H.P Lovecraft a fost unul dintre cei mai importanti scriitori de literatura fantastica din secolul trecut. Nascut in Statele Unite, el este cel mai bine cunoscut pentru intreaga mitologie pe care a creat-o in legatura cu mitologia Cthulhu.
Desi nu a trait decat 47 de ani (intre 1890 si 1937), Lovecraft a scris foarte multe lucrari, ce-i drept majoritatea fiind scurte povestiri si nuvele. Primele sale opere sunt Mormantul si Dagon, ambele urmand sa fie sursa de inspiratie pentru urmatoarele sale opere de capatai.
In plus, americanul a fost si unul dintre cei mai importanti scriitori de corespondenta din secolul al XX-lea. Aceste scrisori, destinate cu precadere prietenilor sai cei mai buni, precum Robert Howard si Robert Bloch, sunt adevarate marturii ale capacitatilor sale intelectuale.
La scurta vreme dupa ce mama lui moare, la inceputul anilor 1920, Lovecraft se va casatori cu o femeie de origina ucraineana, de care insa se va desparti in cativa ani. Fiind nevoit sa se mute alaturi de matusile sale, va trai in saracie lucie, aspect care nu-l va impiedica sa mai scrie. Alte doua opere de baza ale creatiei sale sunt Cazul doctorului Charles Ward si La poalele muntelui nebuniei.
Nuvela care a stat la baza intregii mitologii Cthulhu este Call of Cthulhu (Chemarea spre Cthulhu). Au urmat dupa acestea multe alte povestiri scurte cu aceeasi tema, care au potentat si nuantat ideile din nuvela de mai sus. In prezent, popularitatea inventiilor lui Lovecraft este atat de mare, incat in lume exista o multime de imitatori de-ai lui, care incearca, deseori fara succes, sa duca miturile mai departe si sa propage intreaga religie care s-a dezvoltat ca urmare a scrierilor americanului. Putem vorbi despre cateva aspecte foarte importante si care apar in mod curent in universul Cthulhu.
In primul rand, Lovecraft a imprimat operelor sale ideea disperarii si a neputintei omului care incearca sa-si implinesca destinul prin cunoasterea absoluta. De cele mai multe ori, personajele sale care incearca sa se autodepaseasca nu fac altceva decat sa sfarseasca tragic, pentru ca niciun om nu are permisiunea sa stie secretele universului. In cazul celor vechi, asa cum sunt numiti zeii apelor, marii Cthulhu, acestora nu le pasa de umanitate, insa daca se incearca sa le perturbe misterele si linistea, atunci nu pot face altceva decat sa-i pedepseasca. Mai mult decat atat, Cthulhu sunt pazitorii misterelor existentei, niste creaturi nici malefice, dar nici bune, al caror principal scop este acela de a demonstra oamenilor, atunci cand este cazul, ca prezenta lor pe pamant este mult mai importanta decat ar crede toti.