Pacuiul lui Soare, comoara pierduta in adancul Dunarii
In verile in care nivelul apei Dunarii scade, iese iveala una dintre cele mai misterioase cetati din Romania, Vicina, cunoscuta si sub numele de Pacuiul lui Soare.
Insula situata in apropierea localitatii Ostrov, in mijlocul Dunarii, ar putea fi una dintre atractiile turistice ale Dobrogei, precum muntele Saint-Michel din nord-vestul Frantei, care in timpul fluxului devine insula in Marea Manecii, fapt ce atrage an de an foarte multi turisti. Locul dobrogean care adaposteste de mii de ani cetatea Vicina, cunoscut si sub numele de Pacuiul lui Soare, are o plaja cu nisip fin, iar pe intinderea dintre ape peisajul este completat de prezenta egretelor, cormoranilor dar si a pelicanilor care se adapostesc in frunzisurile ulmilor, visinilor salbatici sau ale perilor padureti. Fluviul este cel care modeleaza chipul insulei. Cand debitul Dunarii creste cetatea de abia mai poate fi zarita si chiar se cufunda in ape, iar cand Dunarea se retrage Pacuiul lui Soare se dezveleste si ofera generos un peisaj unic. In prezent se mai vede 10-15% din cetate. In anii 50 era cam 25% vizibiala. Apa roade din ce in ce mai mult, iar prin lucrarile care s-au tot facut pe Dunare s-a accelerat procesul de eroziune.
Zid intarit atunci pentru Dunarea in scadere
Nivelul scazut al Dunarii din unele veri a dus la dezgolirea zidului cetatii. "Zidul este facut pe o substructura din lemn. Solul era si acum o mie de ani, slab, si atunci, ca sa construiasca zidurile alea masive, s-a intarit solul cu barne de lemn. Asta s-a intamplat acum cativa ani, intre 2000 si 2004. Intre timp, nu se stie ce s-a mai intamplat pentru ca Dunarea lucreaza foarte puternic acolo si s-ar putea sa mai fi distrus foarte mult din cetate", a declarat pentru Romania libera directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, dr. Gabriel Custurea.
Urme ale vechii civilizatii
La Pacuiul lui Soare exista o rezervatie arheologica. Sunt si cateva case ale arheologilor care au sapat in urma cu cativa ani in zona si au scos la lumina diverse obiecte de uz casnic, monede, bijuterii, plus zeci de morminte medievale. Cetatea de la Pacuiul lui Soare a fost o baza navala bizantina din jurul anului 1000. Ea a fost construita, intre 972 si 976, de catre trupele imparatului Ioan I, poreclit Tzimiskes, pentru ca era un tip scund insa foarte capabil. Asezarea de langa Ostrov, la aproximativ 130 km de Constanta, a dainuit pana la inceputul sec. al XV-lea, atunci cand a fost abandonata, si dispare pana la 1955, in momentul regasirii sale.
S-ar putea amenaja, insa cu bani multi
Solutii petru redresarea si includerea cetatii antice intr-un circuit turistic exista, insa acest lucru ar necesita un efort financiar considerabil. "S-ar putea amenaja pentru turism numai daca s-ar face o deviere a Dunarii, sa nu mai loveasca atat de puternic in cetate, pentru ca asa cum se desface Dunarea in fata insulei acesteia, partea dinspre judetul Calarasi este foarte erodata de curent si ar trebui facut un dig care sa stopeze aceasta eroziune si apoi sa se consolideze si sa existe un vaporas cu care sa se mearga, sa se ridice zidurile cat se mai poate, sa se consolideze. Sunt foarte multe de facut. Este nevoie de bani foarte multi si cred ca nu este nimeni disponibil pentru asa ceva", este de parere dr. Custurea.
Eroziunea, cancerul cetatilor dunarene
Nu numai Pacuiul lui Soare este afectat de fluxul si refluxul Dunarii. Mai sus, la Isaccea, mananca Dunarea exact din malul pe care este cetatea. "Se sapa acolo, dar tot asa, cand Dunarea este joasa, sunt tot felul de surprize. Bazilica din Isaccea este, astfel, cand acoperita cand descoperita", a completat arheologul constantean. La Nufaru, care adaposteste o alta cetate, fosta baza navala bizantina, intalnim o alta situatie care da batai de cap arheologilor. Casele oamenilor sunt construite peste ruine. Asa se face ca specialistii au sapat in 20 de mici puncte, in loc sa fie o sapatura care sa reconstruiasca marea cetate.
Sursa: Romania Libera