Jurnalul National: "Statul roman nu este un stat laic", sustine secretarul de stat Victor Opaschi (Autor: Eliza Popa)

Toate textele legislative definesc statul roman ca fiind neutru din punct de vedere religios, nu laic, explica acesta
Este secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte. A fost mai bine de 20 de ani consilier al presedintelui Ion Iliescu, apoi secretar de stat la Ministerul Culturii si Patrimoniului National, avand o indelungata experienta directa a vietii politice romanesti.
Victor Opaschi, caci despre el este vorba, relateaza, pentru Jurnalul National, care a fost rolul sau pe langa presedintele Iliescu, dar si care i-a fost parcursul postdecembrist, strans legat de politicile culturale si bisericesti ale statului roman. Si abordeaza apoi chestiuni spinoase de actualitate, precum finantarea cultelor, rolul Bisericii Ortodoxe, revizuirea Constitutiei, problema retrocedarii proprietatilor greco-catolice confiscate de statul comunist in 1948 si trecute in proprietatea Bisericii Ortodoxe, a diasporei sau a finantarii Catedralei Mantuirii Neamului.
In acest context, explica faptul ca presedintele Ion Iliescu "este prin definitie un om de stat, care are calitatea principala necesara politicienilor chemati sa gestioneze o societate democratica". "Ion Iliescu a avut abilitatea si capacitatea de a crea consens intr-o zona in care sensibilitatile istorice, religioase si confesionale ar fi putut degenera intr-o puternica dizarmonie sociala absolut de nedorit intr-o Romanie care, trezita din 45 de ani de ateism, nu-si gasea inca reperele", apreciaza Victor Opaschi.

(Cititi interviul integral in cele 4 episoade alaturate)