agenda.liternet.ro: Kinsey - O poveste despre schimbarea mentalitatilor
(Continuare)
Ca si Condon, Neeson s-a intalnit cu cativa dintre colegii lui Kinsey, sperand ca astfel sa inteleaga mai bine gestica acestui om, manierismele sale din viata de zi cu zi. Dar asemanarea fizica n-a fost decat un punct de pornire pentru Neeson.
- Am incercat sa imitam frizura pentru care era celebru, comenteaza Neeson. Avea un par extraordinar, rigid ca o miriste, care mie mi s-a parut a fi emblematic pentru acest om. E greu de explicat, dar am simtit ca-i da o alura artistica. Si a avut niste probleme in copilarie care i-au afectat coloana vertebrala, asa ca am adoptat o postura usor cocosata.
Cu toate acestea, atunci cand s-a ajuns la punerea in valoare a personalitatii complexe a lui Kinsey, atat excentrica cat si carismatica sau impulsiva, Neeson spune ca in cele din urma a trebuit sa-si puna imaginatia la treaba. El explica:
- Acest rol mi-a pus la incercare fiecare fibra a personalitatii mele artistice. Trebuie sa te scufunzi cu adevarat in personalitatea cuiva pentru a putea intra in pielea personajului. A fost mult de munca, dar nu refuz provocarile.
Neeson a mai vazut in scenariu si o poveste de dragoste care sfideaza conventiile - cea dintre Kinsey si cea care i-a fost sotie timp de 35 de ani, in ciuda casniciei lor neobisnuite:
- Sfidand toate controversele care ii inconjurau, Kinsey i-a fost devotat, ca si ea lui. Aveau aceasta legatura extraordinara, stabila si bazata pe respect reciproc. Au crescut cu succes trei copii minunati, asta pe langa activitatile in care erau implicati pana peste cap. Cred ca din film iti dai seama ca intre ei era o legatura extrem de puternica, si ca insemnau enorm unul pentru celalalt.
Kinsey este cel de-al treilea proiect in care Neeson si Laura Linney (cea care o interpreteaza pe Clara) joaca impreuna, dupa adaptarea de pe Broadway a piesei clasice semnate de Arthur Miller, The Crucible si dupa comedia Love actually. Usurinta cu care cei doi colaboreaza a stat la baza dinamicii pe care Condon o cauta pentru a expune relatia fragila, dar in acelasi timp apropiata dintre Kinsey si Clara.
- Laura este o persoana a carei tarie de caracter transpare cumva pe ecran, spune Condon. Acest lucru a fost extrem de important pentru Clara, deoarece ea este cea prin intermediul careia il vedem pe Kinsey, il intelegem. Si bineinteles ca personajul are propriile ei dorinte extrem de complicate, carora Laura le da viata perfect.
Linney s-a lasat convinsa de subiectul filmului:
- Alfred Kinsey si opera sa m-au interesat dintotdeauna, iar impactul lor a fost foarte puternic, spune Linney. Cred ca nu am reflectat suficient asupra repercusiunilor lucrarilor sale, asupra felului in care acestea ne-au afectat cultura, indiferent de felul in care au fost privite.
A mai atras-o la Clara faptul ca aceasta este o femeie extrem de independenta, care devanseaza perioada in care traieste:
- A fost extraordinara, afirma Linney. Amandoi au fost niste persoane remarcabile, unice, profunde, stralucitoare dar in acelasi timp extrem de umane.
Dar spre deosebire de Alfred Kinsey, despre Clara Kinsey nu s-au scris multe lucruri, ceea ce i-a permis lui Linney sa se lase in voia inspiratiei.
- Cel mai important lucru pe care l-am aflat din marturiile scrise despre ea a fost ca era in mod clar o femeie fantastic de deschisa, care l-a iubit enorm, observa Linney. Dar mi-am dat seama ca aportul Clarei la munca lui Kinsey a fost determinat de faptul ca pe ea o fascinau atat sexul cat si dragostea. Ca personaj, ea este cea care se intreaba: ce legatura are dragostea cu toate acestea? Cum separi dragostea de sex? Dar este oare posibila aceasta separatie? Ea are un rol foarte important in calatoria lui Kinsey, in dezvoltarea sa nu atat ca savant, cat si ca barbat.
Dar in ciuda eforturilor Clarei de a se adapta la stilul de viata frenetic al lui Kinsey si la escapadele sale sexuale neincetate, Linney crede ca cei doi soti sunt un fel de pionieri ai casniciei moderne:
- Prock si Mac se schimba si cresc laolalta, ceea ce sta la baza unei casatorii functionale mai presus de orice, cred eu. Este un fel de testament al celor doi, al felului in care au facut dragoste si s-au respectat reciproc indeajuns, astfel incat au putut sa se dezvolte in feluri care, cred eu, i-au socat si i-au surprins pe amandoi.
Odata distribuite rolurile principale, producatorii si-au indreptat atentia spre grupul de cercetatori de care familia Kinsey era legata in mod atat de intim (in sensul literal al cuvantului). Pentru rolurile asociatilor lui Kinsey, Condon si Mutrux au ales trei actori extrem de apreciati: Chris O'Donnell, Peter Sarsgaard si Timothy Hutton. Bill Condon a simtit ca fiecare actor avea calitati care il asemana personajului pe care le interpreta.
- Atunci cand i-am auzit pe Pomeroy, Martin si Gebhard in interviuri, am fost izbit de accentual lor tern, din vest, explica Condon. Iti aminteste cat de extraordinar este faptul ca toate acestea s-au intamplat in mijlocul unei tari aflate in plin razboi.
Condon continua:
- Tim a creat un tip versat din vestul tarii, mai sofisticat si mai educat decat ceilalti doi, dar si un pic imprastiat, lucru care mi-a placut foarte mult, spune Condon. Chris a fost mereu genul de baiat din vecini, dar si el poate fi destul de complex, si cred ca filmul ii pune in valoare aceasta calitate. Iar Peter este cu adevarat original. Exista o tensiune interesanta intre personajul pe care il interpreteaza, care este un om al vremurilor sale, extrem de deschis si de detasat, si Peter, care are toate aceste calitati, dar este bine ancorat in contemporaneitate. Imi place foarte mult felul in care toti trei actorii au creat personaje atat de distincte. Si au toti niste ochi albastri teribil de patrunzatori.
Peter Sarsgaard, care il interpreteaza pe Clyde Martin, a fost atras de acest proiect din mai multe motive:
- Am citit scenariul si mi-am dat seama ca este exceptional, tratand un subiect care ma intereseaza foarte mult. Am mai lucrat cu Liam inainte, la K-19: The Widowmaker, si aceasta colaborare mi-a facut o mare placere. Totul facea ca acest proiect sa fie o alegere perfecta. Au fost peste 20 de motive care m-au determinat sa accept.
Ca sa se pregateasca pentru acest rol, Sarsgaard a fost initiat in ciudata istorie a echipei lui Kinsey - metodele lor noi de intervievare si reteaua de relatii interpersonale in care erau prinsi: - Trei zile dupa ce Bill mi-a oferit rolul, am primit de la el un colet Fedex cu o gramada de materiale despre Kinsey: casete video si audio, printre care se numarau filmele personale ale savantului si un documentar, precum si cartea Taking a Sex History, in a carei redactare fusese implicat Pomeroy. A fost o abundenta de informatie, si un punct bun de la care am putut incepe.
Dar Sarsgaard, care a mai interpretat personaje inspirate din viata reala intr-o serie de filme memorabile, printre care se numara Boys Don't Cry si Shattered Glass, a invatat ca un singur detaliu legat de o persoana poate produce o reactie in lant.
- Detaliul din Kinsey a fost o fotografie, dezvolta Sarsgaard. Clyde sta degeaba, cu niste pantaloni cu talie foarte joasa si fara tricou, iar Kinsey sta langa el si ia notite. Nu era nimic special in legatura cu aceasta fotografie, dar mi-a oferit sansa de a studia relatia dintre ei. Lucruri neinsemnate ca acesta te pot inspira cu adevarat. Un alt aspect care l-a motivate pe actor a fost sansa de a lucra alaturi de Liam Neeson:
- Este un om extrem de integru din punct de vedere moral, cu niste convingeri profunde, il elogiaza Sarsgaard. Liam are o aura, care-l inconjoara fara nici un fel de efort. Este pur si simplu acolo, si este perfect pentru acest film.
Atunci cand lui Chris O'Donnell i s-a oferit ocazia de a-l interpreta pe Pomeroy, el nu stia nimic despre Kinsey, si a fost profund impresionat de cele aflate despre acest om si despre opera sa.
- Este uimitor faptul ca acest individ a fost, pentru cativa ani, una dintre cele mai mari celebritati ale lumii, iar eu habar n-aveam cine este, spune O'Donnell. Astfel incat scenariul si cercetarile mele au fost ca un fel de lectie de istorie. Mi s-a parut a fi extrem de interesant faptul ca atunci cand Kinsey si-a inceput opera, se facusera cercetari despre ritualurile de imperechere ale tuturor animalelor, dar nimic nu fusese scris despre om. Este uimitor ca ne-a luat atat de mult timp sa constientizam acest lucru.
Cu cat O'Donnell citea mai mult, cu atat isi dadea mai bine seama de ce un tip precum Pomeroy si-a riscat propria cariera pentru a putea lucra alaturi de Kinsey.
- Kinsey era un tip extrem de pasional, povesteste O'Donnell, si cred ca pasiunea sa era contagioasa. Din cate am citit eu, Pomeroy s-a dus sa-l asculte la o conferinta si a fost socat de cele afirmate de Kinsey, de felul in care acesta se prezenta. Trebuia sa fie si el parte a acestei experiente. In acelasi timp, O'Donnell subliniaza ca relatia dintre asistenti si Kinsey era extrem de neobisnuita. Era mai mult decat o relatie profesionala, deoarece implica apropierea intima, ceea ce facea ca lucrurile sa fie dificile din punct de vedere emotional.
Timothy Hutton stia cate ceva despre Kinsey si opera acestuia inainte de a i se oferi rolul lui Gebhard, si crede ca aceasta poveste este spusa la momentul potrivit.
- Scenariul este atat de complex, explica el. Este povestea biografica a lui Alfred Kinsey, care implica mai multe drame romantice. Dar mai este si un tablou al acelei perioade, al tarii, al culturii. Toate aceste elemente sunt prezente, si sunt subliniate atat de frumos. Cred ca acest film va avea acelasi impact pe care l-au avut operele lui Kinsey atunci cand au fost publicate.
Hutton a primit si el de la Condon si Mutrux o cutie cu materiale, pe care le-a cercetat plin de curiozitate. Una dintre concluziile sale a fost aceasta:
- Kinsey a fost chiar destept atunci cand i-a ales pe Pomeroy, Martin si Gebhard deoarece si-a dat seama ca fiecare dintre ei avea o ambitie proprie, care va ajuta la dezvoltarea proiectului. Poate ca unul dintre ei reusea foarte bine sa-i faca pe oameni sa-si povesteasca trecutul sexual, sa-si puna intimitatile pe tava. Cel de-al doilea putea fi un administrator foarte bun, iar al treilea un sociolog de exceptie. Este foarte greu sa aduni o echipa ca aceasta, mai ales atunci cand subiectul de cercetare este atat de dificil.
Intregind distributia, in roluri mici dar semnificative, mai pot fi vazuti John Lithgow, Tim Curry si Oliver Platt. Lithgow, care il interpreteaza pe tatal lui Kinsey, a aflat multe despre relatia dintre Alfred Sequine Kinsey si fiul sau din scenariul lui Condon, dar a mai citit si unele fragmente din biografia lui Kinsey.
- Tatal lui Kinsey era foarte ciudat, povesteste Lithgow. A fost o parte foarte importanta din viata tanarului Alfred, dar era un om extraordinar de tiranic si de violent. L-a facut pe fiul sau sa fie rebel, ascuns si intrigant. Acesta era singura modalitate prin care Alfred isi putea planui evadarea.
Pentru Lithgow, una dintre cele mai emotionante scene ale filmului este cea in care Liam Neeson, acum ajuns la maturitate, se confrunta cu tatal sau.
- Ceea ce m-a frapat cel mai tare este ca dupa ce inregistreaza mii si mii de marturisiri despre sex, Kinsey il intervieveaza in cele din urma pe tatal sau, care recunoaste lucruri pe care le-a ascuns toata viata. La varsta de 81 de ani, in sfarsit se confeseaza. Este o scena vibranta, multumita careia mi-am dorit sa joc acest rol. Cred ca rezuma subiectul filmului mai bine decat oricare alta: adevarul te va elibera. Pentru mine, aceasta este cea mai insemnata contributie a lui Alfred Kinsey. I-a facut pe oameni sa marturiseasca totul, toate secretele murdare, ca in cele din urma sa descopere ca nu sunt singuri.
Oliver Platt il interpreteaza pe Hermann Wells, presedintele Universitatii Indiana, care i-a permis lui Kinsey sa-si faca cercetarile. Ceea ce l-a atras pe Platt la Hermann Wells este faptul ca acesta era un om fenomenal.
Dupa cum explica Platt:
- Era un manager foarte talentat, un diplomat de exceptie dar si un promotor al libertati academice, mai ales in acea perioada istorica. Ascunzandu-se in spatele cravatei rigide, a costumelor elegante si a parului bine pieptanat, Wells stia ca nimic nu mai e ce-a fost. Si-a dat seama ca opera lui Kinsey va schimba istoria si a facut tot ce i-a stat in putere pentru ca acesta sa-si poata continua cercetarile. Fara Wells, Kinsey n-ar fi putut sa-si duca opera la bun sfarsit.
In timp ce se documenta pentru rol, Platt a descoperit ca personalitatea lui Wells nu se reduce la relatia sa cu Kinsey.
- In statul Indiana, el este un adevarat erou. A fost cel mai tanar presedinte in istoria universitatii Indiana, a fost diplomat si ambasador, explica el. Asa ca ma gandesc ca ceva din excentricitatea si ambitia lui Kinsey se regasesc si in Wells.
Lynn Redgrave, de doua ori nominalizata la Oscar si castigatoare a Globului de Aur, este cea care intregeste distributia, cu un rol mic, dar complex, al unei femei a carei viata a fost schimbata de cercetarile lui Kinsey. Redgrave a castigat Globul de Aur multumita rolului sau din Gods And Monsters al lui Bill Condon, si a fost incantata de sansa de a lucra din nou cu acesta, chiar daca nu era vorba decat de o singura zi.
- As sta in cap daca Bill Condon mi-ar cere-o, spune Redgrave. Este unul dintre acei putini regizori care te fac sa crezi ca actoria este la indemana oricui. Este atat de concentrat incat nu-i scapa nimic. Stie cum sa potenteze drama si transforma totul intr-un proces minunat de creativ.
Condon i-a oferit lui Redgrave sa apara in Kinsey in timp ce aceasta juca in piesa Talking Heads Dupa ce s-au intalnit la cina, el i-a dat actritei scenariul.
- Mi s-a parut ca este un scenariu extrem de bine redactat dar trebuie sa recunosc ca ma tot intrebam care este rolul meu. Cand in sfarsit am dat de el, m-am gandit ca este o scena minunata: o adevarata piesa cu trei acte, rezumata la o singura pagina, comenteaza Redgrave. A reusit cumva sa creeze o intreaga lume, o intreaga viata umana, in doar cateva momente.
Dorind sa afle mai multe despre Kinsey si despre puterea eliberatoare pe care cercetarile sale o vor avea asupra unor oameni pana atunci marginalizati de societate, Redgrave a inceput si ea o cercetare pe cont propriu.
- Am vrut sa citesc eu insami rapoartele lui Kinsey, spune ea. Mai intai, am mers la anticariatul din orasul meu natal, in Connecticut, si norocul meu a fost ca tocmai primisera doua volume cu rapoartele lui Kinsey! A fost o coincidenta magica!
Redgrave s-a concentrat mai ales pe cel de-al doilea volum, care prezenta sexualitatea feminina.
- In timp ce citeam, mi-am dat seama ca opera lui Kinsey a salvat multe vieti, spune ea. Femeia pe care o joc eu este cineva care, in acele vremuri, n-ar fi indraznit sa vorbeasca despre astfel de lucruri. Credea ca este singura si respinsa de societate. Dar Kinsey a demonstrat ca nu exista normalitate, si cred ca acest lucru ne ajuta enorm pe toti. In zilele noastre, cred ca este bine sa amintim acest fapt.
In ciuda dimensiunii reduse a rolului sau, Redgrave i s-a dedicat trup si suflet, ba chiar s-a dus la un magazin de peruci pentru a-si schimba aspectul, astfel incat sa intre si mai bine in pielea personajului.
- Femeia pe care o joc eu este o sotie si mama din suburbii, si m-am gandit ca este genul de femeie care nu si-a schimbat tunsoarea de ani intregi, poate cel mult culoarea. I-am aratat stilul de peruca lui Bill si el a fost de acord, chiar daca mai tarziu mi-au facut o peruca mai aratoasa. Bill si cu mine am hotarat si ca n-ar trebui sa poarte nici un fel de machiaj. Asa ca n-am facut-o, si asta adauga o nota de autenticitate momentului.
Redgrave a repetat putin cu Liam Neeson inainte de inceperea filmarilor, apoi a venit pentru o singura zi pe platou.
- A fost o zi foarte, foarte speciala, spune ea. Desigur, a fost grozav sa pot lucra cu Bill, ca si cu Liam, care confera atata naturalete acestui rol. Cand s-a terminat, mi-am dorit sa pot lucra mai mult la acest film!
Tim Curry, care interpreteaza un alt gen de coleg al lui Kinsey - principalul sau detractor, Thurman Rice - rezuma atractia pe care membrii distributiei au resimtit-o fata de acest film.
- Traim intr-o lume a filmelor comerciale, observa Curry. Pot fi extrem de amuzante, dar sansa de a aparea intr-un film matur, cu un mesaj solid, este cu adevarat unica. Kinsey este o poveste despre schimbarea mentalitatilor.
Sursa: agenda.liternet.ro