Magazin : Vincent Van Gogh la Bucuresti (Autor : GEORGE CUSNARENCU)
Iubitorii de arta plastica din tara noastra au motive de satisfactie: desenul Culegatoarea de morcovi de Vincent Van Gogh a fost expus recent la Muzeul Colectiilor de Arta, din Bucuresti. Potrivit unui comunicat de presa al Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) transmis AGERPRES, desenul a fost retras temporar in depozitele muzeului in anul 2014, conform normelor internationale de conservare, fiind extrem de sensibil la efectele luminii. Lucrarea face parte din Colectia de arta comparata Alexandra si Barbu Slatineanu.
Desenul in carbune Culegatoarea de morcovi a fost realizat in anul 1885 de Vincent Van Gogh (1853-1890) si achizitionat, din cate se pare, de Alexandru Slatineanu din magazinul celebrului negustor de arta Ambroise Vollard. Este cea mai valoroasa piesa de arta occidentala din colectie si singura lucrare de Vincent Van Gogh dintr-un muzeu din Romania, spun specialistii, lucrarea urmand a fi expusa timp de sase luni.
In Colectia de arta comparata Alexandra si Barbu Slatineanu se afla peste 400 de obiecte create in spatiul romanesc, occidental si oriental. Intentia donatorilor de a sublinia specificitatea creatiei artistice romanesti in context universal se traduce prin sintagma colectie de arta comparata care precede numele colectiei.
Doctorul Alexandru Slatineanu (1873-1939) a pus bazele acestei colectii, alaturi de sotia sa, Irina, pictorita amatoare, si de doctorul Ioan Cantacuzino. Fiul sau, Barbu Slatineanu (1895-1959), a fost un cunoscator avizat al ceramicii populare romanesti si a publicat mai multe studii in reviste de specialitate.