Apropierea sezonului de daruri cu ocazia sarbatorilor de primavara a inspirat colectionarii si iubitorii de arta sa anime atmosfera din salile de licitatii Artmark, ridicand peste 350 de palete distincte si achizitionand peste 300 de loturi.
Licitatia de Martisor I - Pictura si sculptura s-a dovedit a fi una dintre cele mai asteptate seri de catre pasionatii online de capodopere de de arta romaneasca de format miniatural.
Incepand cu ora 19:20, Artmark Live a fost utilizat de 1.700 de vizitatori diferiti, cu 17.000 de vizualizari la un interval de 10 minute, specialistii IT fiind nevoiti sa majoreze resursele alocate site-ului de 4 ori. Entuziamul utilizatorilor online, tradus in numarul de accesări simultane, s-a dovedit a fi un record pentru sistemul Artmark Live si un plus pentru dezvoltarea licitatiilor online din Romania. Dintre loturile vedeta ale serii s-a putut remarca competitia dintre doua opere semnate Nicolae Grigorescu, Mar inflorit (50.000 raportat la pretul de pornire de 25.000 euro) si Tarancuta cu broboada alba (60.000 raportat la pretul de pornire de 28.000 euro), ambele fiind adjudecate la aproape dublul valorii maxime estimate.
Și a doua seara de licitatii s-a aflat sub semnul recordului. De data aceasta recordul a fost obtinut in cadrul Licitatiei Cabinetul de curiozitati tehnice de un obiect rar, un Jukebox Wurlitzer din anii 1950, care a fost adjudecat la pretul de 20.000 de euro, de 10 ori mai mult decat pretul de pornire.
Ultima seara din aceasta sesiune, cea dedicata Licitatiei de Martisor II si Licitatiei de Arta Romaneasca Importanta, pe langa faptul ca a oferit ocazia de a achizitiona mult asteptatele martisoare de epoca, a continuat tendinta recordurilor din primele doua zile. Astfel, pictorul Constantin Isachie Popescu a inregistrat un record de autor in valoare de 6.000 de euro cu opera Intimitate, secondat de George Nichita a carui pictură Reculegere devine cel mai bine tranzactionata operă a artistului (4.750 de euro, aproape dublul estimarii maxime).
Se cuvine mentionat in mod special Nicolae Tonitza cu lotul vedetă al serii, Pregatiri de masa (Interior IV), achizitionat la suma de 85.000 de euro, care devine astfel cel mai bine vanduta pictură a lui Tonitza datand din perioada "rosie" a pictorului (anii 1919 - 1923).
Dupa cum se observa, licitatiile lunii februarie s-au aflat sub umbrela diversitatii recordurilor. Diversitatea va ramane printre obiectivele urmărite de Artmark si in licitatiile care vor urma. De altfel, licitatiile de pe 6 martie isi propun sa surprinda publicul printr-o expozitie pe cat de inedita, pe atat de pretioasa. Astfel, noul eveniment, Licitatia Colectiei Generalului Constantin Doncea aduce in atentia pasionatilor de frumos povestea unui colectionar atipic epocii sale si obiecte de arta create de artistii romani importanti.
Realismul socialist va fi prezent la Artmark, dar intr-o alta licitatie, dedicata Epocii de Aur, care va prezenta vestigii ale RepubliciiSocialiste Romania. Pe langa artisti reprezentanti ai realismului socialist, colectionarii vor putea viziona obiecte de colectie care au apartinut cuplului Ceausescu, de la blanuri si vase, la documente si fotografii intrigante.
Noua expozitie va putea fi vizitata incepand cu vineri 21 februarie si pana pe 5 martie, la sediul Artmark, Palatul Cesiaunu-Racovita, intre orele 10:00 si 20:00, urmand ca licitatiile sa aiba loc pe data 6 martie, la JW Marriott Grand Hotel, de la ora 19:00.