Povesti de success: Irina Cajal - Subsecretar de Stat, Ministerul Culturii
Una dintre cele mai complexe personalitati ale comunitatii evreiesti din Romania este o femeie. Irina Sanda Marin-Cajal este Subsecretar de Stat, Ministerul Culturii, fost consilier al Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Culturii, director de imagine al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si a desfasurat de mult timp activitati de lobby pentru Romania in America, incercand sa mentina relatii bune intre romani si celelalte etnii, mai ales cu cea evreiasca.
Personalitate complexa, asemenea tatalui sau, Nicolae Cajal, profesor, virusolog, membru al Academiei Romane, Irina Cajal este un exponent important si activ al societatii civile din Romania, desfasurand activitati de anvergura la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, precum si in cadrul a numeroase asociatii evreiesti sau de arta si cultura. Este membra fondatoare a Fundatiei Nicolae Cajal, a Asociatiei Internationale a Criticilor de arta, a Fundatiei Culturale Libra, a Asociatiei Jewish-Heritage initiat de B'nei B'rith International din Washington, a Asociatiei de Stiinte Etnografice din Romania s.a. Si, in plus, este una dintre cele o suta de femei de succes din Romania, potrivit revistei Capital.
Irina Cajal are o relatie speciala cu arta, fiind absolventa de arte plastice. In Boston, unde a locuit timp de 18 ani, a avut propria galerie, prin intermediul careia a facut faimosi multi artisti romani. Ea este experta in bunuri cu semnificatie etnografica - podoabe, bijuterii populare, arama, sticla, ceramica. De aici si pana la a fi una dintre reprezentantele de baza ale etniei din care face parte a fost numai un pas - pentru Irina Cajal oamenii si arta reprezinta totul, de aceea s-a pus in slujba lor:
- Mi-am dorit sa fiu un sprijin pentru cei batrini si saraci, astfel ca ei sa poata trece mai usor prin acesta viata grea.
Irina Cajal provine dintr-o familie cu principii clasice, specifice etniei din care face parte. Gustul pentru cultura si arta a fost mostenit de cea care urma sa duca mai departe misiunea tatalui - sprijinirea comunitatii evreiesti din Romania, a medicinei, a artei si a artistilor tineri si talentati. Numita de Aristide Buhoiu femeie de arta, Irina Cajal si-a adus aportul semnificativ in domeniul culturii, fiind un ambasador in acest sens in America si Israel. Printre cele mai importante activitati pe care le-a desfasurat in calitate de director de imagine al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania se numara organizarea de expozitii privind Holocaustul. Expozitii precum:
- Curajul de a-ti aduce aminte,
- Viata in umbra mortii
- Prigoana si rezistenta spirituala in anii Holocaustului
au avut succesul constat, in sensul ca au atras un numar mare de tineri, care nu cunosc aceasta parte a istoriei si care acum pot afla adevarul in ceea ce priveste suferintele celor care au trait Holocaustul.
La fel de important, considera Irina Cajal, este ca traditiile, obiceiurile si cultura evreiasca sa continue prin internediul tinerilor care se implica in activitatile desfasurate de Federatia Comunitatilor Evreiesti. Desi nu se considera o persoana deosebit de religioasa, Irina Cajal a tinut toata viata cateva obiceiuri evreiesti, mostenite din familie, pe care le-a respectat cu strictete impreuna cu fiica sa, care acum este un renumit medic in America.
Irina Cajal s-a ocupat de-a lungul vremii de proiecte ce vizeaza readucerea in atentia publicului a subiectului Holocaustului. Astfel, prin intermediul unei scrisori de misiune din partea Monei Musca, pe vremea cand aceasta era inca ministru al culturii, Irina Cajal a preluat responsabilitatea de a infiinta un Muzeu al Culturii si Civilizatiei Evreiesti din Romania.
Irina Cajal considera necesara prezentarea la televizor a cat mai multor filme si documentare despre evrei si despre Holocaust, astfel incat mai multa lume sa afle informatii despre acest subiect.
- Rolul mass media este estential pentru aflarea adevarului, a spus Irina Cajal.
Un prim pas a fost facut odata cu introducerea ca material optional a manualului despre Holocaust, realizat de profesorul Florin Petrescu de la scoala Lauder, in boardul de conducere al caruia se afla si Irina Cajal, care spera ca acest manual sa devina obligatoriu.