Thomas Paine (1737-1809), teoretician si activist politic, a stimulat prin scrierile sale revolutiile americana si franceza, dar si mscarile nationale pentru obtinerea independentei din secolul al XIX-lea.
Thomas Paine (n. 29 ianuarie 1737, Thetford, Anglia - d. 8 iunie 1809, New York,Statele Unite) a fost un pamfletar, intellectual radical si revolutionar. Nascut in Marea Britanie, a imigrat in coloniile americane in preajma Revolutiei Americane. A participat la Revolutie in principal prin pamfletul puternic si indelung raspandit "Common Sense" ("Bun simt") (1776), aparand independenta coloniilor americane fata de Regatul Marii Britanii. In "The American Crisis" ("Criza americana"), o serie de pamflete care sprijineau Revolutia, a scris randurile faimoase :
"Acestea sunt timpurile care pun la incercare sufletele oamenilor. Soldatul de vara si patriotul de vreme buna, in aceasta criza, se eschiveaza de la datoria fata de patrie; dar cel ce ramane ferm acum, merita iubirea si recunostinta barbatilor si femeilor. Tirania, precum infernul, nu poate fi usor cucerita; dar ramane de partea noastra consolarea ca, cu cat este mai dur conflictul, cu atat este mai glorios triumful".
Mai tarziu, Paine avea sa influenteze Revolutia Franceza. A scris "Rights of Man" ("Drepturile omului") (1791), care reprezenta un ghid al ideilor iluminate. Desi nu cunostea bine limba franceza, a fost ales membru al Adunarii Nationale Franceze, in 1792. Vazut ca un aliat al girondinilor, a cazut treptat in dizgratiile montaniarzilor, in special a lui Robespierre.
Paine a fost arestat in Paris si incarcerat in decembrie 1793; a fost eliberat in 1794. A devenit faimos in urma publicarii cartii sale "The Age of Reason" ("Epoca ratiunii") (1793-1794), in care a aparat deismul si a criticat unele doctrine crestine.
In "Agrarian Justice" ("Justitie agrara") (1795) a introdus concepte similare cu cele ale socialismului. Paine a ramas in Franta la inceputul epocii napoleoniene, condamnand insa tendinta lui Napoleon catre dictatura si numindu-l "cel mai complet sarlatan care a existat vreodata". Paine a ramas in Franta pana in 1802, cand s-a reintors in America in urma invitatiei primite de la Thomas Jefferson, care era pe atunci presedinte.
Paine a murit in Greenwich Village, New York City, la adresa 59 Grove Street, in dimineata zilei de 8 iunie 1809.
Sursa: Wikipedia

Thomas Paine:
- Caracterul se pastreaza mai usor decat se recastiga.
- Cu cat conflictul este mai acut, cu atat triumful va fi mai maret.
- Trebuie sa-i aparam chiar si pe adversarii nostri impotriva nedreptatii.
- Pretuim prea putin ceea ce obtinem prea usor.
- Atat de coplesitoare e materia adevarului incat tot ce el cere, tot ce doreste este sa iasa la suprafata. Soarele nu are nevoie de eticheta pentru a-l deosebi de intuneric.
Sursa: Forum informativ