Cate ceva despre limba idis

Limba idis, care se numara astazi printre graiurile de marime mijlocie ale lumii si care este socotita limba evreilor din rasaritul Europei, a aparut in secolul al XI-lea, in Renania, derivand din Mittelhochdeutsch (limba germana ce se vorbea in Evul mediu); contine elemente germanice, ebraice si romane si se scrie cu caractere ebraice. Cu milenii mai veche decat idisul, mai bogata si mai concisa in acelasi timp, mai maiestuoasa si mai poetica este ebraica - mult timp, limba mai ales a invatatilor si a rugaciunilor, iar astazi, limba oficiala a statului Israel. Dar, cum spunea, mucalit, scriitorul Moshe Nadir, "Limba poporului evreu este ebraica, insa ea ar trebui vorbita in idis", multi considerand ca idisul are un plus de spontaneitate si de farmec, ca limba a maselor largi: pana in 1939, pe o suprafata uriasa, intinsa din Germania pana la Muntii Ural, traiau milioane de vorbitori de idis, numar drastic redus in urma Holocaustului.
Structura actuala a limbii idis s-a fixat dupa perioada marilor persecutii din Evul mediu, cand masele imigrante in aria teritoriilor slave (Polonia, Bielorusia, Ucraina) au cunoscut o noua si importanta influenta lingvistica. S-au pastrat texte idis din toate perioadele. Istoricul literar Friedrich Heinrich von den Hagen atragea atentia, in urma cu peste 130 de ani, in fata Academiei de Stiinte din Berlin, asupra faptului ca numeroase legende germane vechi s-au pastrat doar prin intermediul unor manuscrise idis, redactate cu incepere din secolul al XIV-lea.
Idisul are un lexic remarcabil: circa 140.000 de cuvinte, dintre care circa 40.000 provin din ebraica. In ultimii ani, studierea limbii idis a cunoscut un reviriment notabil. O serie de mari universitati ale lumii au introdus catedre de limba idis, frecventate de un numar crescand de studenti. Idisul continua sa fie vorbit in diverse tari ale Europei, in Israel, Statele Unite, America Latina, in unele tari ale Asiei, in Australia, in Africa de Sud.
Exista o ampla literatura idis, reprezentanti ai acesteia, precum Salom Alehem sau Shalom Asch, situandu-se printre marii scriitori ai lumii. In 1978, la inmanarea Premiului Nobel pentru literatura, ilustrul prozator Isaac Bashevis-Singer a spus: "Inalta cinste pe care mi-o aduce Academia Suedeza este si o recunoastere a limbii idis, o limba a Diasporei, o limba fara de tara, fara de granite..."
Teatrul Evreiesc de Stat, continuator al primului teatru evreiesc profesionist din lume, creat de Avram Goldfaden in 1876 la Iasi, mentine vie, prin spectacolele sale, flacara limbii idis. Caci, asa cum spunea cineva, "Cata vreme va mai exista un evreu in Romania si altul in Argentina, idisul va trai".

(Sursa : teatrul-evreiesc.ro)