americanexperience.ro : STILUL DE VIATA AMERICAN

DIFERENTE CULTURALE

Cu siguranta ai auzit nenumarate povesti, fie bune, fie rele despre americani. Probabil ai si unele idei deja formate in functie de filme sau show-uri de televiziune, care redau intr-o oarecare masura societatea americana. Cu toate astea, SUA este o societate extrem de complexa si diversificata ce nu poate fi redusa la cateva stereotipuri. Diferentele exista in functie de criterii geografice, rulal/urban sau clase sociale. Pe langa asta mai sunt si milioanele de imigranti care ofera si mai multa varietate si culoare Statelor Unite.

INDIVIDUALITATEA

Probabil cea mai importanta trasatura a americanilor este ca vad fiecare persoana ca un individ independent, cu calitatile si defectele lui, si nu trag concluzii pripite in functie de rasa, statut social, familie. Insista foarte mult pe egalitatea dintre oameni si parerile lor se refera strict la individ si la ceea ce este el capabil. De mici, copiii sunt invatati sa "stand on their own two feet", sa fie independenti. Probabil vei fi surprins, dar majoritatea studentilor americani isi aleg cursurile, liderii, carierele, netinand cont de parerile parintilor. Sunt persoane independente si capabile de a-si lua singure deciziile.
In general americanii sunt foarte informali in relatia cu ceilalti, chiar daca exista o diferenta sociala sau de varsta. De exemplu studentii si profesorii isi spun pe numele mic. Probabil unui roman i s-ar parea o lipsa de respect, dar totul face parte din cultura americana.

COMPETITIA

Una dintre cele mai importante valori pentru un american este spiritul de competitie si dorinta de a concura in continuu cu cineva. Vei gasi competitie peste tot, fie amicala sau nu tocmai amicala. Americanii pot fi obsedati de recorduri si realizari in sport, afaceri sau orice lucru aparent banal. Cartile si filmele, de exemplu, nu sunt judecate tot timpul dupa calitate, uneori contand mai mult numarul de copii vandute.
Chiar daca au un spirit competitional foarte dezvoltat, stiu sa lucreze in echipa si sa-si urmareasca un scop comun.