Senatorul Marcel BUJOR a sustinut o declaratie politica intitulata: 30 noiembrie - Ziua romanilor de pretutindeni. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ziua romanilor de pretutindeni se sarbatoreste in data de 30 noiembrie a fiecarui an, incepand din anul 2007, cand a fost promulgata Legea nr. 299 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Ca o forma de recunoastere a importantei pe care statul roman o acorda comunitatilor de romani care traiesc in afara granitelor tarii, aceasta sarbatoare coincide cu Ziua Sfantului Andrei, apostolul romanilor. Totodata, aceasta zi precede sarbatoarea de suflet a tuturor romanilor, un simbol al implinirii dorintei de libertate si unitate a poporului roman, 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei.
Romanii de pretutindeni sunt parte integranta a poporului si spiritualitatii romane, activitatea in folosul acestora reprezentand o tema de misiune si vocatie. Comunitatile romanesti din afara granitelor tarii contribuie la promovarea imaginii Romaniei in lume si reprezinta o prioritate pentru politica externa a tarii. Romanii care au decis sa traiasca in afara granitelor tarii, au de cele mai multe ori, o nevoie mai acuta de sprijin institutionalizat in probleme precum accesul neingradit la identitatea culturala, recunoasterea lor ca minoritate nationala, pastrarea si afirmarea identitatii lor etnice, lingvistice, culturale si religioase.
Romanii de pretutindeni au devenit o preocupare constanta a autoritatilor romane, prin implementarea Strategiei Nationale privind Relatia cu Romanii de Pretutindeni si organizarea, in anul 2015, a Congresului Romanilor de Pretutindeni. Acest Congres va constitui un for reprezentativ al romanilor, atat din comunitatile traditionale din jurul Romaniei, dar si cu reprezentarea romanilor plecati din tara din ratiuni economice sau politice. In vederea reducerii presiunii fiscale asupra cetatenilor romani din strainatate, au fost eliminate in totalitate taxele consulare pentru inscrierea certificatelor de nastere straine in registrele de stare civila romanesti pentru minorii in varsta de pana la sase ani, precum si pentru eliberarea titlurilor de calatorie pentru aceeasi categorie.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) asigura finantare nerambursabila pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora in domenii precum cultura, educatie, mass media, societate civila, spiritualitate si traditie. Bugetul alocat de statul roman in vederea sustinerii proiectelor comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii este oarecum insuficient pentru nevoile comunitatilor romanesti, dar Ministerul Afacerilor Externe, prin portofoliul ministrului delegat, va urmari si in anul 2015 ca sprijinul statului roman sa fie unul de consistenta.
Asa cum spunea Iuliu Maniu, singura noastra forta care ne poate tine in viitor este aceea provenita din unirea tuturor romanilor”.