observator.tv: Pe 1 ianuarie romanii il sarbatoresc pe Sfantul Vasile! Traditii si obiceiuri
Crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe 1 ianuarie pe marele ierarh Vasile ce Mare, unul dintre cei mai importanti Parinti ai Bisericii, care a trait in secolul al patrulea dupa Hristos in Capadocia
Pe 1 ianuarie, fetele nemaritate impletesc crengute de mar, pe care atarna busuioc, o batista, o para argintata, un sir de margele si un inel. Apoi ascund aceste crengute afara.
In traditia populara, se spune ca, daca a doua zi, gasesc aceste impletituri acoperite cu bruma, se vor marita cu un om bogat. In caz contrar, se vor casatori cu un om sarac.
De asemenea, fetele nemaritate se duc in grajd sau in cocina, lovesc vaca sau porcul cu piciorul si spun anul acesta sau anul viitor. Daca porcul guita, ori vaca se misca de la prima strigare, fata se va marita in urmatoarele luni. In cazul in care se misca la vreuna din urmatoarele strigari, domnisoara se va casatori peste unul sau peste doi ani.
E bine sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri sau sa dai de pomana unui om sarac, ca sa ai noroc tot anul. Acelasi lucru e valabil si daca iti tiuie urechea stanga.
Daca, in ziua de SFÂNTUL VASILE CEL MARE, dupa ce te speli pe fata, te stergi cu un prosop in care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat si sanatos in tot anul.
Viata sfantului Vasile cel Mare, cel mai puternic dezlegator de duhuri rele:
In traditia romanilor, Anul Nou, intampinat, in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, se mai numeste Revelion sau Seara Sfantului Vasile. Se spune ca in noaptea de Sf. Vasile cerul se deschide de trei ori pentru cate o clipa.
"De fapt in 1 ianuarie cinstim, in ordinea importantei, taierea imprejur cea dupa trup a Domnului, la opt zile dupa nastere, apoi ziua Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei si Anul nou calendaristic, stiut fiind ca Anul nou Bisericesc a inceput la 1 septembrie", a declarat parintele Ciprian Apeterei, consilier la Catedrala patriarhala.
Potrivit parintelui, Sfantul Vasile a devenit cel mai bogat intre oameni la varsta de 12 ani, mostenind averea familiei. O atentie deosebita a acordat Sf. Vasile paturii sarace si celor oprimati, initiind nenumarate acte de caritate.
Este primul ierarh care intemeiaza, pe langa biserici, aziluri si spitale pentru saraci, leprozerie si un asezamant pentru recuperarea prostituatelor.
Sfantul Vasile cel Mare a trait in secolul al IV-lea si provenea dintr-o familie crestina deosebita: sora, Macrina, si fratele sau, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinti. Sf. Vasile a urmat scoli in Cezareea, Bizant si Atena, remarcandu-se de tanar prin profunde cunostinte in filosofie, astronomie, geometrie, medicina si retorica.
Scrierile sale stralucite pun bazele vietii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat parintele monahismului oriental.
Moliftele Sf. Vasile, considerata una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite in cazul demonizatilor sau in particular a celor care au nevoie de aceste rugaciuni.
In iunie 370, Sfantul Vasile a ajuns episcop al Cezareii. El a depus un efort enorm in organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punand mare accent pe temeinica pregatire canonica si spirituala a preotilor. Intre scrierile sale de mare importanta teologica, la loc de cinste este Liturghia "Sf. Vasile cel Mare".
Sf. Vasile a murit in anul 379, cand inca nu implinise 50 de ani, iar la inmormantarea sa au participat multime de crestini si pagani, dovada a marii sale popularitati, a mai spus parintele Ciprian Apetrei.
Sf. Vasile e unul dintre sfintii care au facut minunile cele mai mari si e considerat pazitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.
In traditia populara, Sfantul Vasile apare si ca "mare betiv", care sta calare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri si chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintai zi, cea a Anului Nou.
Fericit, Sfantul Vasile a luat un clopotel si i-a legat la toarta o crenguta de busuioc si s-a suit la Dumnezeu sa-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfantul Vasile exista obiceiul de a ura.