Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica cu titlul: "ZIUA DOBROGEI - EVENIMENT DEMN DE LUAT IN CONSIDERARE" , pe care o puteti citi in continuare.

Se implinesc 135 de ani de cand Dobrogea a revenit la tara mama, dupa semnarea Tratatului de la Berlin. Pe 14 noiembrie 1878, Carol I citea doua documente fundamentale prin care se arata ca "Dobrogea face parte din Romania".
Istoricii afirma ca data de 14 noiembrie 1878 reprezinta inceputul modernizarii Dobrogei, dar si un pas important spre Marea Unire de la 1918.
Intre 14 si 18 noiembrie 1878 Dobrogea a trait momente istorice importante: La Babadag, Tulcea si Constanta au sosit primele unitati ale armatei romane iar la 23 noiembrie 1878 autoritatile romanesti au preluat oficial administratia Dobrogei,
Constanta a trait sarbatoarea primirii armatei romane la 23 noiembrie. Steaguri tricolore fluturau pretutindeni in oras, iar in port navele diferitelor state arborasera marele pavoaz cu sute de drapele. Au participat la festivitati peste 5000 de persoane.
Instaurarea, de facto, a suveranitatii Romaniei in cadrul noilor frontiere maritime incununa un act national de cea mai mare importanta dupa Unirea Principatelor, in 1859 si anume restabilirea autoritatii statului roman asupra Dobrogei.
Noua fatada maritima, in lungime de 240 km, impreuna cu portul sau Constanta, deschidea Romaniei o larga fereastra spre marile si oceanele lumii, permitandu-i sa participe, sub aspect economic, politic si spiritual, la dialogul mondial, in spiritul traditiilor si aspiratiilor sale.
Pentru dobrogeni unirea a insemnat conectarea la noile exigente ale epocii, o deschidere spre progres si civilizatie. Statul roman a aplicat o politica larga, intelegatoare, de stimulare a activitatii populatiei dobrogene indiferent de nationalitate. Dezvoltarea economica a cunoscut alte ritmuri, indeosebi in zona porturilor fluviale si maritime. Tulcea si Constanta s-au impus ca principalele centre de cultura.
Avand in vederea importanta evenimentului am constatat cu mahnire ca marcarea a avut loc numai pe plan local.
Doresc sa sensibilizez cu acest prilej Ministerului Culturii pentru ca pe viitor sa aiba in vedere inscrierea acestui important act in calendarul evenimentelor importante la nivel national.