Senatorul Damian Draghici a sustinut in plenul Senatului din 5 noiembrie 2013, o declaratie politica cu titlul: "Promovarea pe plan international a romanilor de valoare", pe care o puteti citi in continuare.

In aceasta perioada contradictorie pe care o traim, de multe ori ni se pare dificil sa ne pastram mandria de a fi cetateni romani. Mai ales ca imaginea noastra negativa in lume este accentuata de diferite canale media straine, care ne portretizeaza negativ, fie ca cersetori, hoti, talhari, criminali si cate si mai cate.
Si totusi, realitatea este cu totul alta, exista multi romani celebri in lume, cu care putem si trebuie sa ne mandrim.
Un exemplu recent este jucatoarea de tenis Simona Halep, care a fost declarata "Omul zilei" de un important cotidian romanesc, Jurnalul National, pentru tot ce a realizat in acest an in tenisul mondial.
Ea viseaza la un titlu de Mare Slem si sa faca in 2014 pasul intre primele zece, alaturandu-se astfel marilor sportivi romani Ilie Nastase, Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi, care au dus faima sportului romanesc in lume.
Cartitorii pot face din nou observatia ca de prea multe ori in istoria Romaniei, personalitatile noastre de valoare au fost apreciate mai mult in strainatate decat in propria lor tara. Asa este, nu intotdeauna am stiut sa ne pretuim adevaratele valori la momentul potrivit. Avem in istoria culturii romanesti multe astfel de valori, care azi sunt tot atatea motive de mandrie: Constantin Brancusi, Emil Cioran, Mircea Eliade, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea au avut succes in strainatate, dar nu si in Romania.
Aceasta atitudine negativa fata de elite a fost dusa la limite absurde de regimul comunist, care i-a catalogat pe nedrept pe intelectualii stabiliti in strainatate ca "transfugi" sau uneori chiar ca tradatori de tara. Aceasta atitudine negativa a dus la crearea unei importante diaspore romanesti.
Printre cei mai importanti romani din strainatate amintesc doar trei nume: dramaturgul Eugen Ionescu, membru al Academiei Franceze, istoricul religiilor si scriitorul Mircea Eliade, eseistul si filosoful Emil Cioran.
Inchei spunand ca si in zilele noastre sunt multi romani necunoscuti pentru propriul popor si mai importanti pentru straini, medici, artisti, arhitecti. Din nefericire, inca nu am creat acele conditii care sa-i determine pe toti cetatenii romani sa ramana in tara, si din aceste motive ei decid sa plece pentru a trai si a munci in alte tari, acolo unde sunt apreciati la adevarata lor valoare, unde au oportunitati si unde sunt respectati.
Cred ca noi toti avem datoria de a continua acele proiecte care isi propun sa promoveze oamenii de valoare, nu numai in sport, ci si in alte domenii care pot accelera evolutia spre o Romanie moderna, contribuind astfel la reconstructia elitei romanesti si la cunoasterea si afirmarea acesteia pe plan international.