Senatorul Damian Draghici a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata " SAPTAMANA SOLIDARITATII CU POPOARELE CARE LUPTA IMPOTRIVA RASISMULUI SI A DISCRIMINARII RASIALE", pe care o puteti citi in continuare.

Ziua internationala pentru eliminarea discriminarii rasiale este marcata anual, la 21 martie, incepand din 1961. ONU a decis ca in perioada 21 martie - 28 martie, sa fie celebrata "Saptamana solidaritatii cu popoarele care lupta impotriva rasismului si a discriminarii rasiale". Tema aleasa pentru 2014 pentru a marca Ziua internationala pentru eliminarea discriminarii rasiale este: 'Rolul liderilor in combaterea rasismului si a discriminarii rasiale '.
Ca senator al Romaniei, subliniez rolul cheie pe care il au liderii politici si partidele politice in combaterea rasismului, discriminarii rasiale, xenofobiei si intolerantei.
Promovarea unui mai mare respect si incredere intre diferitele grupuri din cadrul societatii trebuie sa fie o responsabilitate comuna, dar diferentiata, a institutiilor de stat, a organizatiilor civice, a partidelor, dar si a liderilor politici si a cetatenilor.
La sediul ONU din New York, Adunarea Generala a organizat o reuniune speciala, pe 21 martie 2014, pentru a marca Ziua Internationala pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale. La 21 martie 1960, la o demonstratie pasnica din Sharpeville, in Africa de Sud, politia a ucis 69 de persoane care manifestau impotriva legilor care promovau apartheidul.
Ziua de 21 martie comemoreaza uciderea celor 69 de persoane, dar si ratificarea Conventiei ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala in conditiile cresterii atacurilor violente impotriva celor ce cauta azil, impotriva migrantilor sau romilor.
In istoria umanitatii, au existat multe personalitati care au luptat impotriva discriminarii rasiale, dintre care ii amintesc pe martirii Martin Luther King si Nelson Mandela.
Martin Luther King a incurajat cetatenii afro-americani sa isi ceara drepturile civile intr-un mod pasnic. Pastorul afro-american a fost asasinat in 1968.
Nelson Mandela si-a dedicat viata luptei impotriva rasismului. El a fost condamnat de un regim politic opresiv la 27 de ani de inchisoare cu executare. El a fost primul presedinte sud-african de culoare, ales prin vot universal.
Am ales aceste doua exemple pentru a sublinia rolul-cheie pe care liderii il au in mobilizarea vointei politice de combatere a rasismului si a discriminarii rasiale. Nu intamplator, acesti lideri au primit Premiul Nobel pentru Pace.
Din nefericire, si in zilele noastre, chiar si in tarile occidentale, cu democratii consolidate, au loc atacuri verbale, tensiuni rasiale, etnice sau religioase.
In acelasi timp, organizatii internationale si nationale organizeaza evenimente, precum expozitii, proiectii de filme, teatru, dezbateri, spectacole de animatie si muzica, pentru constientizarea populatiei cu privire la pericolele pe care le reprezinta rasismul, xenofobia si intoleranta, precum si cu privire la importanta protejarii si promovarii drepturilor omului.
Ca artist, eu percep rasismul, in variatele sale forme si nivele, ca o rana din istoria omenirii. Celor care intretin si promoveaza rasismul, prejudecatile si discriminarea le amintesc ce spunea Nelson Mandela: "Detest rasismul, deoarece il privesc ca pe un lucru barbar, indiferent daca vine de la un alb sau de la un negru".