Senatorul Niculae Badalau a sustinut o declaratie politica intitulata 'Monumentele istorice, cea mai buna "carte de vizita" a unui popor' , pe care o puteti citi in continuare.

Poate nu m-as fi gandit la o astfel de declaratie daca un primar al unei comune din colegiul meu nu mi-ar fi solicitat sprijinul in obtinerea banilor necesari restaurarii picturii murale din biserica localitatii.
Probabil ca, la nivelul tarii, sunt mii de astfel de solicitari dar, cea a primarului din comuna Vedea, judetul Giurgiu, este una speciala.
In primul rand pentru faptul ca aceasta biserica este, poate, singura din tara care se afla in domeniul public al comunei si, in al doilea rand, pentru ca ea a fost donata comunitatii, acum mai bine de 160 de ani, de marele doctor Apostol Arsachi, primul ministru de externe al Romaniei, in timpul lui Alexandru Ioan Cuza.
Sediul actual al Primariei se afla in vechiul conac boieresc. Aici, timpul Razboiului pentru Independenta din 1877 a fost gazduit, pentru doua zile, comandantul armatei turcesti, Osman Pasa, care urma sa fie escortat la Bucuresti.
Revenind la biserica din comuna Vedea, trebuie spus ca ea face parte din cele 52 de biserici pictate de cel mai mare pictor religios al timpului sau, Gheorghe Tattarescu, lucrare efectuata in anul 1874.
Declarata monument istoric, biserica a ajuns astazi sa fie ocolita de propriii enoriasi atunci cand vor sa celebreze diferite momente din viata lor, din cauza aspectului interior unde timpul a ascuns valoroasa pictura sub un strat negru de fum si praf.
De mai bine de 10 ani, comunitatea locala se straduieste sa obtina fonduri pentru restaurare, inclusiv prin finantare europeana. Rezultatul? Nimic, in timp ce lucrarea se degradeaza pe zi ce trece, desi este monument istoric, cladire ocrotita prin lege.
Si asta se intampla nu numai in aceasta modesta localitate giurgiuveana, ci in intreaga tara, unde istoria si trecutul nostru se naruie incetul cu incetul, din cauza nepasarii autoritatilor sau si mai grav, de multe ori, din cauza intereselor financiare.
Fiecare dintre noi avem acasa albume cu fotografii de familie. Ganditi-va la emotia cu care priviti pozele parintilor, care poate nu mai sunt in viata, sau ale copiilor de cand erau mici. Ele sunt singurele legaturi cu trecutul, alaturi de cele din sufletul nostru.
Atunci de ce n-am pastra, cu aceeasi piosenie, si marturiile trecutului acestei tari care este, pana la urma, tot al nostru.
Toate aceste marturii istorice ne arata de unde venim si unde am putea ajunge. Ele reprezinta trecutul si fara trecut nu exista viitor. Ele reprezinta istoria noastra, a tuturor. Fac parte din cultura si folclorul fara de care un popor nu exista, sunt cea mai buna carte de vizita .
Haideti, ca fiecare dintre noi, de acolo de unde venim, sa privim cu mai multa atentie aceste comori pe care nu trebuie sa le cauti pentru ca ti se ofera singure si, prin puterea cu care am fost investiti, sa ajutam sau sa obligam chiar autoritatile sa nu permita ca acestea sa dispara pentru totdeauna.