Senatorul Sorin - Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, intitulata "Ziua Internationala a Limbii Materne", pe care o puteti citi in continuare.

In 1999, UNESCO anunta pentru prima oara sarbatorirea limbilor materne. In 2008, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, s-a instituit recunoasterea Zilei Internationale a Limbii Materne, fiind sarbatorita in fiecare an pe 21 februarie.
Celebrarea Zilei Internationale a Limbii Materne are rolul de a promova diversitatea cultural-lingvistica, precum si multilingvismul.
Data semnifica ziua din 1952 in care studentii care demonstrau pentru recunoasterea limbii lor materne - Bangla, ca limba nationala a Pakistanului, au fost ucisi de politie la Dhaka, astazi devenita capitala Bangladeshului.
Limba materna este cel mai puternic instrument de conservare si dezvoltare a patrimoniului tangibil si intangibil. ONU considera ca toate actiunile ce promoveaza diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul incurajarii diversitatii lingvistice si educatiei multilingve, ci ajuta si la dezvoltarea constiintei traditiilor lingvistice si culturale in intreaga lume, precum si la inspirarea solidaritatii bazata pe intelegere, toleranta si dialog.
Limba materna are un rol extraordinar in construirea identitatii nationale si culturale a individului, nefiind doar un simplu sistem de semne si sunete prin care putem comunica. Ea permite exprimarea gandurilor si a viziunii asupra lumii specifice unui intreg popor.
Diversitatea lingvistica este importanta pentru consolidarea unitatii dintre societati. Prin declararea zilei de 21 februarie drept Zi Internationala a Limbii Materne, UNESCO a subliniat importanta diversitatii lingvistice si a tras un semnal de alarma asupra faptului ca mai mult de jumatate dintre cele 7.000 de limbi vorbite in lume sunt pe cale de disparitie.
Prin aceasta zi, se doreste astfel o sensibilizare si constientizare a tuturor fata de existenta traditiilor lingvistice si culturale, care ne invata toleranta si respectul reciproc.
Sustinerea productiei culturale de carti si de alte materiale asemanatoare in limbile materne este necesara pentru sprijinirea educatiei in limba materna a fiecarei comunitati.
Statul roman, ca membru al Uniunii europene, manifesta un respect profund principiului unitatii in diversitate, respectand totodata drepturile grupurilor etnice de pe teritoriul sau de a-si conserva si de a-si promova propriile traditii culturale si lingvistice.
Prin consideratia fata de diversele identitati etnice, Romania poate fi chiar considerata un model la nivel international.
In spiritul acestei celebrari, cred ca ar trebui cu totii sa sustinem si sa incurajam orice efort intreprins in favoarea etnicilor romani, cetateni ai altor state, pentru a putea, la randul lor, sa-si conserve propria identitate cultural-lingvistica.