Romania Mare (Romania interbelica, Romania Intregita) - termenul ROMANIA MARE (Romania Intregita a intrat in uz dupa Tratatul de la Versailles din 1920, nu ca un concept iredentist sau expansionist, ci ca o stare de fapt obiectiva, in comparatie cu dimensiunile geo-politice anterioare. Romania dintre cele doua razboaie mondiale a avut extinderea teritoriala maxima din istoria sa, 295.641 km2 (in timp ce in prezent extinderea teritoriala a Romaniei este de 238.391 km2).
Romania Mare a existat in aceasta forma pana in 1940. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 - ultimatumul sovietic de retrocedare imediata aBasarabiei si a Bucovinei de nord (26 iunie 1940) si Dictatul de la Viena (30 august 1940) - Romania a pierdut o treime din tara fara sa fi tras un foc de arma [4]. Termenul nu a fost niciodata denumirea oficiala a statului roman, nefiind inscris in constitutie.
Teritoriile fostei Romanii Mari care nu mai fac parte din Romania sunt: Basarabia, jumatatea de nord a Bucovinei, tinutul Herta, Cadrilaterul si Insula Serpilor.

Sursa: Wikipedia