Catavencii : Oana Pellea si valorile (Autor : Radu Alexandru)

Am auzit foarte recent de Oana Pellea. Stiu, multi or sa spuna ca sunt incult. Ca nu o ard retrograd cu arta, sa ma duc la teatru. Dupa care sa ascult patefonul la lumina lumanarii, pentru ca adevarata valoare sta, aparent, in a face lucrurile ca pe vremuri. Poate sunt un filistin, dar teatrul mi se pare inutil. Daca ai o poveste buna, filmeaz-o frumos si lasa-ma sa o vad de la mine din sufragerie. Cu exterioare si personaje de fundal. Nu mi se pare ca, daca sunt in aceeasi camera cu actorul, cumva sunt mai aproape de mesaj. Si nici nu vreau sa imi fac programare la o anume ora ca sa vad ceva si sa sper ca n-a ragusit actorul principal sau - daca e Beligan - ca n-a raposat intre timp. Imi plac filmele si antibioticele si toata tehnologia asta de la secolul XIX incoace. Hai sa o folosim in arta.
Astea fiind zise, sa stiti ca nici de Amza Pellea nu sunt impresionat. Mare actor, in epoca aia de trogloditi prostiti de foame si inchisi in griul comunist. Pai, atunci, daca invirteai o farfurie pe nas, erai artist national. Nu exista concurenta sau termen de comparatie. Facea Nicolaescu un film de vitejie si era cel mai tare film pe care l-a vazut toata lumea. Pentru ca era singurul film pe care l-a vazut toata lumea. Sigur, oamenii care au prins vremurile alea au nostalgii cu filmele vremii. Dar si un taran are nostalgii cu stalpul din dealul satului, unde s-a imbatat prima oara. Avea si bec. Dar asta nu-l face, obiectiv, altceva decat un stalp. N-ai cum sa te uiti la Turnul Eiffel si sa zici: "Da, aveam si noi unul in sat, dar era mai subtire si cu bec in varf. Ii spuneam stalp". Cam asta e cinematografia romaneasca comunista. O mizerie fara valoare care va muri odata cu amintirile si nostalgia ultimului bosorog. Distractie mica, de inchisoare. Mai buna decat nimic si atat.
Dar sa ne intoarcem la Oana Pellea si la parerea mea de incult. Fata ei e pe toate gardurile. O caut pe Wikipedia, trei roluri parlite. Ma uit pe Facebook, vorbeste numai de taica-su. Inca mai e carata de trena lui de valoare a neamului, desi omul a murit de 30 de ani. In fiecare an mor mii de oameni care s-au distrat la un film cu Amza Pellea si nu se naste nici unul. Si cu toate astea, tipa tine sa ne aminteasca, in caz ca uitam de unde-i vine valoarea, ca e fiica lui tac-su. Sa nu credem ca a aparut ea la televizor asa, de nicaieri. Cu fata aia de veverita cu progeria. Sa clefaie proteza in povesti de tinerete. Sa auzim noi cum i se scurge saliva prin spatele placii in cuvinte. Sa ne vanda minute la telefonul mobil de parca ar fi o lectie de viata. Adevarata valoare sta in lucrurile simple. Spre exemplu, valoarea ei sta in simplul fapt ca Amza Pellea a facut sex cu ma-sa.