DCNews: Paul Grigoriu, o legenda a radioului romanesc, a murit
Paul Grigoriu, unul dintre cei mai iubiti oameni de radio din Romania, a fost gasit mort, vineri, in locuinta sa din Buciumeni, Dambovita, unde se retrasese dupa lunga activitate in radiodifuziune.
Paul Grigoriu era cunoscut ascultatorilor de radio din pentru emisiunea Matinal pe care a realizat-o ani buni la Radio Romania Actualitati, incepand din 1990
Paul Grigoriu s-a nascut la 6 martie 1945 la Bacau. Absolvent al Facultatii de Limbi romanice, clasice si orientale - Universitatea Bucuresti (sectia franceza-spaniola), din 1969 a lucrat la Radiodifuziunea Romana, redactia emisiunilor pentru strainatate (REPS), sectia franceza. Ulterior, a fost una dintre vocile Radio Vacanta, iar dupa Decembrie 1989, a fost unul dintre realizatorii Matinalului, la Radio Romania Actualitati, si mai apoi al Sfertului Academic.
- Radioul inseamna totul! In radio mi-am facut familia, in radio am cunoscut oameni foarte importanti si in radio am invatat ca trebuie sa te masori cu centimetrul inainte sa vorbesti, declara Grigoriu.
Am prins morbul abia la Radio Vacanta, cand am iesit din stilul conserva care se practica de obicei. Atunci am inteles ce inseamna, atunci m-am indragostit. Acolo era alta socoteala. Structura era mai lejera. Faceam interviuri in direct. Acolo era radio - spunea, intr-un interviu pentru revista Esquire, regretatul Paul Grigoriu.
Este autorul mai multor volume de proza si reportaj literar. Debutul sau cu Anatomia unei strazi (Casa editoriala Odeon, colectia Inedit - Bucuresti, 1992) le propune cititorilor o galerie de chipuri de pe strada Armeneasca a Bacaului, acolo unde, la numarul 40, viitorul megarealizator radio si-a petrecut, bland si anonim, copilaria. (Scripta manent. Ghid biobibliografic al scriitorilor din Radio 1928-2004 de Titus Vijeu - Buc., Editura Casa Radio, 2004).