AmosNews: Lansarea ghidului pentru noul program de finantare "Europa creativa"

Organizatiile din sectorul cultural si cel creativ care doresc sa solicite finantare in 2014 in cadrul programului "Europa creativa", noul program al Uniunii Europene pentru sectorul cultural si cel creativ, pot sa inceapa sa isi pregateasca cererile de grant incepand de miercuri, 11 decembrie. Primele detalii privind posibilitatile de finantare ("cereri de propuneri") sunt disponibile aici : http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/calls/index_en.htm
Pentru a ajuta organizatiile sa isi pregateasca solicitarile, ghidul noului program "Europa creativa" contine numeroase informatii privind procesul de finantare. Aproape 170 de milioane de euro sunt disponibile in cadrul primelor cereri ale programului pentru 2014. Persoanele fizice nu pot solicita granturi in mod direct; ele ar trebui sa contacteze organizatiile relevante, cum sunt asociatiile culturale, festivalurile, teatrele si distribuitorii de film etc. care depun cereri, sau biroul lor national "Europa creativa".
"In urmatorii sapte ani, programul "Europa creativa" va oferi finantare pentru proiecte transnationale care vor ajuta 250.000 de artisti si profesionisti din domeniul culturii sa isi prezinte realizarile unui public nou, din strainatate. De asemenea, programul va investi puternic in industria cinematografica europeana, sprijinind 2.000 de cinematografe si sute de filme. Autorii si editorii vor beneficia de sprijin pentru traducere si vom continua sa oferim finantare pentru capitalele europene ale culturii si pentru multe alte initiative", a declarat Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
Programul "Europa creativa", care va avea un buget total de 1,46 miliarde euro1 in urmatorii sapte ani — cu 9% mai mult decat nivelurile actuale — va sprijini artisti, profesionisti din domeniul culturii si organizatii culturale in domenii cum ar fi arta spectacolului, artele frumoase, editarea, filmele, televiziunea, muzica, jocurile video, artele interdisciplinare, patrimoniul si jocurile video, astfel incat acestia sa ajunga in alte tari si sa isi dezvolte competentele necesare in era digitala. Prin sporirea vizibilitatii operelor culturale europene in alte tari, programul va promova, de asemenea, diversitatea culturala si lingvistica.
In plus fata de subprogramele Cultura si MEDIA, "Europa creativa" va include o componenta transsectoriala pentru a sprijini cooperarea in domeniul politicilor, masuri transversale si un nou mecanism de garantie financiara, care va permite intreprinderilor mici si mijlocii din sectorul culturii si cel creativ sa aiba acces la imprumuturi bancare in valoare totala de pana la 750 de milioane euro. Mecanismul va fi operational incepand cu anul 2016.