Alexandru Gheorghe Ilinca din satul Orlesti, judetul Valcea a expus recent opincile create de el la Muzeul Satului, cu prilejul aniversarii a 80 de ani de la infiintare.
Faptul ca eu fac opinci este pe cale pe disparitie. La o pereche de opinci lucrez o zi. Am adus opinci vechi, de 140 de ani, alte opinci sunt facute din cauciucuri de la o Dacia 1100 si opinci din al doilea Razboi Mondial! Am si opinci scarpete (de tip papuc) si opinci care se pot purta si in zilele noastre si care costa intre 30 RON - 100 RON perechea, ne-a spus opincarul Alexandru Gheorghe Ilinca. Nici nu sunt scumpe, daca te gandesti cat munceste ca sa le confectioneze!
Meseria de opincar era inatata in familie si era continuata din tata in fiu. Inainte de anul 1989 se putea trai omeneste din practicarea ei. Opincile, incaltari mostenite de la daci, se purtau la tara. Azi, opincile au ajuns obiecte de muzeu sau souvenir-uri pentru turistii straini, spune opincarul Alexandru Gheorghe Ilinca din satul Orlesti, judetul Valcea, unul dintre ultimii opincari din tara.
A mostenit mestesugul de la tatal sau. Alexandru Gheorghe Ilinica are doi fii care, insa, nu vor sa auda de aceasta meserie, asa ca nu se stie cine va duce mai departe traditia.
Lucreaza la comanda pentru romanii din strainatate si participa la toate targurile de mestesugari din tara, dar doar acolo unde este invitat. A fost invitat in 2013 si la Sibiu, sa predea pentru 17 studenti din New York printr-un program Unesco.
In atelierul sau din sat, opincarul a strans si o colectie de peste 50 de perechi de opinci vechi si diferite scule de la opincarii pe care i-a cunoscut si familiile lor. Are si o opinca de metal, una facuta dintr-un cauciuc de la o motocicleta nemteasca din al II-lea Razboi Mondial, chiar si una dintr-o anvelopa de la o masina Dacia 1100.