Muzica folk, mai vie ca niciodata la On Air Music Awards

Emeric Imre, Zoia Alecu, Grupul Poesis, Adrian Sarmasan si Cristi Dumitrascu sunt cei 5 nominalizati la sectiunea Cel Mai Bun Folk din cadrul Galei de premiere a excelentei in industria muzicala din Romania, care va avea loc luni, pe 15 aprilie, la Teatrul National din Bucuresti.
Piesa ’’Tarziu’’ a cunoscutului interpret de muzică folk, Emeric Imre, lansata pe 11 octombrie 2012, face parte din albumul omonim al artistului, pe care se afla si o piesa bonus, anume ’’Nebun de Alb’’, melodie foarte iubita de fanii artistului si nu numai.
Zoia Alecu, interpreta de muzica folk si rock, nominalizata pentru piesa ’’Printre lupi’’, va pasi pe covorul rosu alaturi de reprezentanti de seama ai industriei muzicale din Romania. In cadrul aceleiassi sectiuni, alaturi de Adrian Sarmasan, Zoia este nominalizata si pentru melodia ’’Da-mi ochii tai’’, piesa plina de ritm si voie buna molipsitoare. Adrian Sarmasan, supranumit ’’Printul Vanator’’ spune urmatoarele despre muzica folk: ’’Asa cum poezia picturii este pastelul, poezia muzicii este folkul.’’
Pe langa ’’Creanga de aur’’, piesa al carei text este nominalizat la sectiunea Cel Mai Bun Text in Limba Romana, ’’Naluca’’, melodia celor de la Poesis, este nominalizata la sectiunea Cel Mai Bun Folk. Ambele piese se afla pe cel mai nou album al grupului, "Creanga de aur", lansat in 2012.
Piesa de dragoste ’’Goala prin casa’’ a lui Cristi Dumitrascu, extrasa de pe abumul omonim, primul din cariera lui solo, se afla de asemenea printre cele 5 nominalizate la aceasta sectiune.

Cele mai bune voci masculine rezista in timp

Pentru ca premierea excelentei din industria muzicala romaneasca inseamna si aprecierea celor mai bune voci masculine, categoria respectiva ii are ca nominalizati pe Dan Bittman (Holograf), Stefan Banica, Calin Goia (Voltaj), Smiley si Connect-R. Cei 5 au o experienta muzicala bogata, majoritatea cu o prezenta indelungata pe piata muzicala din Romania. Acest lucru nu poate demonstra decat faptul ca talentul este apreciat si rezista in timp.
Dan Bittman, solistul Holograf, s-a alaturat trupei in anul 1986. Interpret, compozitor, actor si prezentator TV, Dan Bittman a cucerit publicul prin vocea cu un timbru aparte. Incepand cu anul 2012 a devenit unul dintre juratii si mentorii tinerilor solisti lansati de talent show-ul X Factor.
O alta voce masculina ce s-a făcut remarcata in Romania este cea a lui Stefan Banica, prezent in industria muzicala de la inceputul anilor ’90. Acesta a mostenit talentul de la tatal sau, Stefan Banica senior, multa lume afirmand ca l-ar fi intrecut in ceea ce priveste vocea.
Solistul trupei Voltaj, Calin Goia, se afla, de asemenea, printre nominalizatii sectiunii Cea Mai Buna Voce Masculina. Lansat la "Scoala Vedetelor" Calin se numara printre cei mai indragiti artisti romani ai momentului.
Un alt artist complex, Smiley, pe numele real Andrei Tiberiu Maria, interpret, producator, compozitor, actor si prezentator, a cucerit publicul cu vocea si carisma sa, avand o activitate de peste 10 ani pe piata muzicala autohtona. Ca artist solo, a semnat albume ca: ’’In lipsa mea’’sau ’’Plec pe Marte’’.
Desi aparitie mai recenta in industria muzicala, Connect-R, pe numele sau real Stefan Mihalache, s-a impus rapid pe scena muzicala romaneasca, impresionant fiind faptul ca a invatat singur sa cante si sa danseze inca de la o varsta foarte frageda.


Muzica live, premiata la Gala On Air Music Awards


La prima editie a galei On Air Music Awards, propunerile pentru Cel mai bun live sunt urmatoarele: Electric Fence, Grimus, Loredana, Ştefan Bănică si Vita de Vie.
Desi au o activitate de numai 4 ani, dintre care in ultimii doi ani au reusit sa se afle printre finalistii selectiei nationale Eurovision, aparitiile live ale trupei Electric Fence au aratat ca talentul si dedicarea pot face remarcat un nume fresh, motiv pentru care trupa este nominalizata la secttiunea Cel Mai Bun Live.
Trupa de rock alternativ, infiintata in 2005, Grimus a demonstrat ca show-urile live reprezinta cea mai buna cale de a se apropia de public. Grimus apare pentru prima data pe scena in cadrul unui concert la Music Pub, in Cluj Napoca, alaturi de Hangar si Luna Amara. De atunci, numarul concertelor s-a inmultit, iar in 2007 trupa castiga locul I in finala nationala din cadrul concursului Global Battle of the Bands (GBOB).

Loredana este recunoscuta pentru vocea deosebita si pentru show-urile pline de culoare, iar efervescenta si originalitatea au transformat-o intr-un artist complet. Cultura muzicala vasta si experienta de scena au contat in numirea ei in juriul show-ului Vocea Romaniei.



Stefan Banica, nominalizat si la sectiunea Cea Mai Buna Voce Masculina, este foarte indragit de public, mai ales pentru concertele live, preferatele fanilor fiind celebrele concerte de Craciun de la Sala Palatului.



Printre nominalizatii acestei sectiuni se afla si trupa Vita de Vie, cu o experienta muzicala de peste 16 ani. Pe 8 aprilie, cu numai o saptamana inainte de Gala de premiere a excelentei din muzica romaneasca, trupa va sustine un concert extraordinar la Teatrul National din Bucuresti, ocazie cu care isi va lansa noul album ’’Acustic’’. Invitat special al evenimentului va fi violoncelistul Razvan Suma.



On Air Music Awards este un eveniment gandit pe termen lung, la initiativa Star Management, care isi propune sa evidentieze un număr cat mai mare de genuri muzicale aflate la granita mainstream-ului si sa sprijine dezvoltarea scolilor de muzica cu traditie. Gala va premia unii dintre cei mai importanti oameni din industria muzicală din Romania, aducand pe Covorul Rosu producatori, artisti, regizori si manageri, precum si alte personalitati ale domeniului.
Prima editie On Air Music Awards, va avea loc luni, 15 aprilie 2013 in Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti. Invitatii vor sosi pe Covorul Rosu incepand cu orele 19.00, iar Gala propriu-zisa va incepe la orele 20:30.
Proiectul este sutinut de Aqua Carpatica, Apa Nova Bucuresti, Primăria Municipiului Bucuresti si ASUS, care va face posibila transmiterea LIVE a evenimentului pe www.onairmusicawards.ro si pe pagina de FB a evenimentului.
Un numar limitat de 100 de bilete au fost puse in vanzare, iar fondurile rezultate (dupa plata taxelor legale) vor fi utilizate pentru dotarea cu instrumente muzicale a Colegiului National de Arte "Dinu Lipatti". Biletele se gasesc in reteaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas, Carturesti si online pe www.eventim.ro.